Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

OECD saskata jaunas recesijas draudus

Jaunas recesijas riski apdraud vairākas bagātās valstis un eirozonas krīze var padziļināties, ceturtdien brīdināja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), aicinot vairumam centrālo banku nepaaugstināt vai pat samazināt procentu likmes.

Tāpat OECD mudina eirozonas dalībvalstīm steidzami īstenot šā gada jūlijā izstrādātos pasākumus un ciešāk kontrolēt finansiālo disciplīnu.

Savukārt bankām nepieciešams stiprināt to kapitālu, ņemot vērā saistību ar eirozonas dalībvalstu parādsaistībām, norāda organizācija.

OECD ceturtdien ievērojami samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi pasaules septiņu industriāli attīstītāko valstu grupai G7 atlikušajam gadam, un asociācija lēš, ka Vācija un Itālija vismaz vienu ceturksni piedzīvos ekonomikas kritumu.

ASV ekonomika trešajā ceturksnī varētu pieaugt par 1,1% un par 0,4% ceturtajā ceturksnī.

Savukārt eirozonas ekonomika trešajā ceturksnī varētu palielināties par 1,4%, taču samazināties par 0,4% gada pēdējos trīs mēnešos.

Tikmēr Japānai OECD prognozē, ka valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) trešajā ceturksnī pieaugs par 4,1%, bet ceturtajā ceturksnī neuzrādīs nekādu izaugsmi.

Vācijas ekonomika trešajā ceturksnī pieaugs par 2,6%, bet ceturtajā ceturksnī saruks par 1,4%, prognozē asociācija.

Francija gada pēdējos divos ceturkšņos varētu piedzīvot attiecīgi 0,9% un 0,4% kāpumu, Lielbritānija - attiecīgi 0,4% un 0,3% pieaugumu, bet Kanāda - attiecīgi 1% un 1,9% izaugsmi.

Taču Itālijas IKP trešajā ceturksnī varētu sarukt par 0,1%, bet ceturtajā ceturksnī pieaugt par 0,1%.

Tomēr OECD brīdina, ka "Eiropas un ASV parādsaistību krīzes ietekme un ar to saistītie satricinājumi akciju biržās vasaras periodā vēl nav pilnvērtīgi ņemti vērā šo prognožu veikšanā."

Tāpat asociācija vēsta, ka "recesijas iespējamība daļā OECD lielo ekonomiku netiek izslēgta, taču tāda lejupslīde, kāda tika reģistrēta 2008.-2009.gadā, netiek prognozēta".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits