Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Neveselīgs dzīvesveids dramatiski vairo saslimstību ar vēzi

Vēzis ir viens no nopietnākajiem apdraudējumiem cilvēku veselībai visā pasaulē, turklāt jau tuvākajā nākotnē gaidāms dramatisks slimnieku skaita pieaugums, brīdinājusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). Prognozes vēsta, ka nākamajos 20 gados vēža slimnieku skaits pieaugs par 70%, sasniedzot 25 miljonus jaunu saslimstības gadījumu gadā. Tomēr puse no ļaundabīgajiem audzējiem būtu novēršami, jo vēzis cieši saistīts ar cilvēka dzīvesveida paradumiem, trešdien raksta Diena.

Gada laikā diagnosticēti 14 miljoni vēža saslimšanas gadījumu (apkopotie dati par 2012. gadu), bet līdz 2025. gadam jaunu sasirgušo skaits gadā pieaugs līdz 19 miljoniem. 2030. gadā tas kāps līdz 22 miljoniem, bet 2035. gadā - jau 24 miljoniem, vēsta PVO Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras ziņojums. Tas publicēts 4. februārī, kas tiek atzīmēta kā Pasaules Vēža diena, aicinot cilvēkus pievērst vairāk uzmanības šīs slimības novēršanai, atklāšanai un ārstēšanai.

Vēža slimnieku skaita pieaugums saistīts ar to, ka arvien vairāk cilvēku piekopj neveselīgu dzīvesveidu. Nevar izslēgt arī to, ka pasaulē kopumā aug iedzīvotāju skaits, turklāt palielinās arī dzīves ilgums.

2012. gadā visbiežāk diagnosticēts plaušu, krūšu un resnās zarnas vēzis. Visbiežāk nāvi izsaucis plaušu, aknu un kuņģa vēzis. Kā ziņoja LETA, 2012. gadā Latvijā reģistrēti 11 535 pirmreizēji vēža pacienti. Visbiežāk atklāts ādas vēzis.

Vēzis jau kopš 2011. gada ir pārspējis sirds slimības kā galvenais nāves cēlonis pasaulē. Tomēr, kā norādīts PVO ziņojumā, ļaundabīgais audzējs ir nesaudzīgāks pret vīriešiem. 53% gadījumu tas atklāts vīriešiem, bet no vēža mirušo vidū 57% ir vīrieši.

Jānorāda, ka izteiktas atšķirības vēža slimnieku skaitā manāmas arī reģionos. Vairāk nekā 60% slimnieku un vairāk nekā 70% vēža izraisīto nāves gadījumu fiksēts Āfrikā, Āzijā, Centrālamerikā un Dienvidamerikā.

PVO aicina valdības darīt vairāk, lai apkarotu vēzi. Cilvēki pienācīgi nenovērtējot to, kā viņu dzīvesveids var ietekmēt saslimstību, un īpašu uzmanību būtu nepieciešams pievērst smēķēšanas un alkohola lietošanas apkarošanai, kā arī cīņai pret lieko svaru.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 5.februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits