Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Neizdodas savākt visu summu Černobiļas AES sarkofāgam

Pasaules lielākās kodolkatastrofas 25. gadadienas priekšvakarā Kijevā notikušajā starptautiskajā konferencē, kurā piedalījās vairāk nekā 40 valstu un dažādu starptautisko organizāciju pārstāvji, Ukrainas valdībai izdevies savākt 575 miljonus eiro (402 miljoni latu) no nepieciešamajiem 740 miljoniem eiro (518 miljoni latu), kas paredzēti jauna sarkofāga uzbūvēšanai virs Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtā kodolreaktora, kas uzsprāga 1986. gada 26. aprīlī.

Konference, kurai gatavojās vairākus gadus, notika laikā, kad Japāna cīnās ar krīzi Fukušimas AES un Eiropā spēkā pieņemas diskusijas par atomenerģijas drošību un nākotni.

Ukraina pateicas pasaulei

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs otrdien saieta noslēgumā pauda gandarījumu, ka citas valstis nav bijušas vienaldzīgas un laikā, kad pasaule turpina atkopties no globālās ekonomikas krīzes, izrādījušas gatavību ziedot līdzekļus apjomīgajam Černobiļas projektam. «Mēs pateicamies starptautiskajai sabiedrībai par Ukrainas neatstāšanu vienatnē ar šo problēmu,» sacīja V. Janukovičs. «Mēs visi saprotam, ka nepieciešamie resursi ir daudz lielāki, nekā viena valsts var atļauties.»

Ukrainas vadītājs sacīja, ka katastrofa Černobiļas AES iecirtusi dziļu rētu, ar kuru valstij būs jāsadzīvo vēl ļoti ilgi. «Katastrofa ietekmēja miljoniem cilvēku, tūkstošiem nomira un desmiti tūkstoši joprojām cieš,» prezidenta teikto citē BBC. Tādēļ, viņaprāt, ir jādara viss, lai Černobiļas AES apkaimi padarītu par «ekoloģiski drošu vietu», ko varot panākt vienīgi, uzbūvējot jaunu pārsegu ap bojāto ceturto kodolreaktoru un izveidojot drošu izlietotās kodoldegvielas glabāšanas vietu.

Eiropas Savienība sarkofāga izbūvei piešķirs 110 miljonus eiro (77 miljoni latu), bet Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka projektā ieguldīšot 120 miljonus eiro (84 miljoni latu), vēsta Bloomberg.

No valstīm vislielāko summu ziedos ASV - 123 miljonus eiro (86 miljardi latu). Vašingtonas delegācijas vadītājs, bijušais ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Zbigņevs Bžežinskis uzskata, ka pasaulei jādara viss, lai uzlabotu kodoldrošību Ukrainā. «25 gadus pēc drausmīgajiem notikumiem ASV kopā ar G8 partneriem un starptautisko sabiedrību turpinās atbalstīt ukraiņu centienus tikt galā ar Černobiļu,» sacīja Amerikas politikas veterāns.

Lietuva nolēmusi Ukrainai piešķirt 10 tūkstošus eiro (septiņi tūkstoši latu), ziņo NEWSru.

Gigantisks pārsegs

Apjomīgā summa vajadzīga, lai virs Černobiļas AES kodolreaktora, kas pirms 25 gadiem uzsprāga un radīja milzīgu radioaktīvo piesārņojumu, uzslietu gigantisku sarkofāgu. Tas nepieciešams, jo pašreizējais pārsegs, kas tika uzcelts steigā dažus mēnešus pēc katastrofas, ir savu laiku nokalpojis un sen jau nepilda galveno misiju - nepieļaut radioaktīvā piesārņojuma nokļūšanu apkārtējā vidē.

105 metrus augsto, 250 metrus plato un 160 metrus garo arkveida konstrukciju plānots samontēt netālu no bīstamā reaktora, bet vēlāk novietot virs tā. Pēdējā posmā aizbetonēs sarkofāga galus. Pēc tam varēs sākties bojātā reaktora ēkas demontāža un tur esošo kodolmateriālu savākšana un noglabāšana drošībā.

Sākotnēji jaunā sarkofāga uzstādīšanu bija paredzēts pabeigt līdz 2015. gadam, tomēr pašlaik izskatās, ka tas nav reāli, jo Ukrainai nepieciešams atrast trūkstošo naudu projekta realizācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits