Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Moldovā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Moldovā šodien notiek prezidenta vēlēšanu otra kārta, kurā sacentīsies līdzšinējais prokrieviski noskaņotais valsts galva Igors Dodons un proeiropeiskās opozīcijas kandidāte Maija Sandu.

Vēlēšanu pirmajā kārtā, iegūstot 36% balsu, uzvarēja 48 gadus vecā Sandu, kamēr par Dodonu nobalsoja 33% vēlētāju.

Aptaujas, kuru rezultāti publicēti pirms otrās kārtas, liecina, ka abu kandidātu izredzes šobrīd ir līdzvērtīgas.

Eksperti uzskata, ka pirmajā kārtā Sandu uzvarēja, pateicoties nepieredzētajam atbalstam to vēlētāju vidū, kas šobrīd dzīvo ārzemēs, un ka arī šīs svētdienas balsojumā viņiem būs liela nozīme.

"Daudzi balsos nevis par Sandu, bet pret Dodonu," kas kļuvis par "korupcijas simbolu", sarunā ar aģentūru AFP atzīst jurists Stefans Gligors.

45 gadus vecais Dodons 2016.gadā nāca pie varas, vēlēšanās uzvarot Sandu, un tagad viņš cer savu sāncensi pārspēt vēlreiz.

Dodons, kurš komunistu veidotajā valdībā laikā no 2006. līdz 2009.gadam ieņēma ekonomikas ministra amatu, sola saglabāt ciešas attiecības ar "stratēģisko partneri" Krieviju un paziņojis, ka Moldovas skolās atkal jāievieš obligāta krievu valodas mācīšana.

Savukārt Sandu iestājas par Moldovas tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES).

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicinājis Moldovas vēlētājus balsot par Dodonu, atgādinot, ka Moldovas ekonomika, kura smagi cietusi no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, ir cieši saistīta ar Krieviju.

Vēl pirms vēlēšanu pirmās kārtas Maskava apsūdzēja ASV, ka tās gatavojot Moldovā "revolūciju", kādu Vašingtona jau esot sarīkojusi Baltkrievijā un Kirgizstānā.

Krievijas Ārējā izlūkdienesta (SVR) priekšnieks Sergejs Nariškins izteicās, ka Vašingtona esot pārliecināta par Dodona uzvaru un kūdot opozīciju pēc vēlēšanām iziet ielās, apšaubot to rezultātus un pieprasot rīkot atkārtotu balsojumu.

Eksperti brīdina, ka Dodona uzvaras gadījumā, īpaši, ja starpība starp abu kandidātu iegūto balsu skaitu būs neliela, Moldovā var izcelties protesti.

"Ja viņa pārsvars pār Sandu nepārsniegs vienu līdz trīs procentus, tie, kas viņu (Sandu) atbalsta izies ielās," AFP norādījis Kijevā dzīvojošais Moldovas politikas eksperts Segijs Gerasimčuks.

Tomēr Sandu manevra iespējas arī uzvaras gadījumā būs ierobežotas, jo parlamentā vairākums ir Dodona atbalstītājiem.

Gerasimčuks uzskata, ka pat parlamenta ārkārtas vēlēšanu gadījumā nav garantiju, ka Sandu varētu nodrošināt sev nepārprotamu vairākumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits