Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mladiču vaino etniskajā tīrīšanā

Bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs vadīja musulmaņu un horvātu etnisko tīrīšanu Bosnijas kara laikā, trešdien paziņoja prokurors, kura rīcībā esot pietiekami daudz pierādījumu par viņa vainu. Vakar ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai Hāgā sāka izskatīt lietu pret R. Mladiču, kuram kopumā izvirzīts 11 apsūdzību kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas pastrādāti no 1992. līdz 1995. gadam.

Pelēkā uzvalkā tērptais R. Mladičs uz tiesas sēdi ieradās smaidīgs un rādīja apkārtējiem uz augšu pavērstus īkšķus. Šoreiz viņš izskatījies spirgtāks nekā iepriekšējās reizēs, kad stājās tiesas priekšā. Pirms notveršanas 2011. gadā viņš bija pārcietis sirdstrieku, un pēc nogādāšanas Hāgā viņa veselības stāvoklis pasliktinājās.

Prokurors Dernots Grūms sacīja, ka R. Mladiča padotie no 1992. līdz 1995. gadam veikuši neskaitāmus uzbrukumus civiliedzīvotājiem serbu neapdzīvotajās Bosnijas teritorijās, lai izspiestu no tām horvātus un musulmaņus. Šāda veida uzbrukumu kulminācija bija Srebrenicas slaktiņš. 1995. gada jūlijā Srebrenicas ciematā Bosnijas serbu armija ANO miera uzturētāju acu priekšā nogalināja un masu kapos apraka vairāk nekā 7000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Prokurors arī sacīja, ka «nav šaubu» par R. Mladiča vadošo lomu Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas 43 mēnešus ilgušajā aplenkumā, kura laikā serbu snaiperi un artilēristi kalnu aizsegā apšaudīja pilsētu un nogalināja vismaz 10 tūkstošus cilvēku.

Līdz šim R. Mladičs ir noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības un apgalvo, ka ir rīkojies, lai aizsargātu Bosnijas serbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits