Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Miris Nīls Ārmstrongs - pirmais cilvēks uz Mēness

Vien dažas nedēļas pēc pārciestās sirds operācijas un savas astoņdesmit otrās dzimšanas dienas, mūžībā aizgājis astronauts Nīls Ārmstrongs, kurš bija pirmais cilvēks, kas izkāpa uz Mēness virsmas.

Televīzijas kanāls CNN, atsaucoties uz Ārmstronga ģimenes locekļu paziņojumu, vēsta, ka astronauts miris augusta sākumā pārciestās sirds operācijas sarežģījumu dēļ. "Mūsu sirdis ir salauztas, paziņojot par Nīla Ārmstronga nāvi, kuras cēlonis ir sarežģījumi pēc sirds operācijas", teikts Ārmstronga ģimenes izplatītajā paziņojumā.

"Lai arī šī brīnišķīgā cilvēka nāve ir milzīgs zaudējums, mēs priecājamies par viņa fantastisko dzīvi un ceram, ka tā kalpos par iedvesmu jauniešiem visā pasaulē smagi strādāt un tiekties pēc savu sapņu piepildījuma, - tā, lai viņi spētu paplašināt iespēju robežas un nesavtīgi kalpotu mērķiem, kas ir lielāki par viņiem pašiem", teikts ģimenes paziņojumā. 

"Tie, kas nezina, kā lai piemin Nīlu, mums ir vienkāršs ieteikums. Nākamreiz, kad skaidrā naktī iziesiet ārā un redzēsiet mēnesi smaidām jums pretim, padomājiet par Nīlu un pamājiet viņam!"

Ārmstrongs ir dzimis 1930. gada 5. augustā Vapakonetā, Ohaio štatā, ASV. 1946. gadā savā dzimšanas dienā Ārmstrongs ieguva lidmašīnas pilota tiesības. Ieraksts Vikipēdijā vēsta, ka Ārmstrongs Perdjū universitātē (Purdue University) studēja aeroinženieriju, bet 1950. gadā studijas pārtrauca, jo uzsāka dienestu Korejas kara laikā kā reaktīvā iznīcinātāja pilots. Kara laikā viņa pilotētā lidmašīna vienu reizi tika notriekta. Ārmstrongs saņēma trīs Gaisa medaļas (Air Medal). 1955. gadā pabeidza studijas un kļuva par civilo izmēģinātājpilotu Nacionālajā konsultatīvajā komitejā aeronautikā (National Advisory Committee for Aeronautics, NACA). 1958. gadā par NACA pēcteci kļuva Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA), kur Ārmstrongs arī darbojās kā izmēģinātājpilots. Viņš savā karjerā lidojis ar vairāk nekā 200 lidaparātu modeļiem, tai skaitā septiņus lidojumus veicis ar raķešlidmašīnu X-15.

1962. gadā Ārmstrongs pievienojās kosmosa izpētes programmai NASA otrajā astronautu grupā.

Savu pirmo kosmisko lidojumu Ārmstrongs kā Gemini 8 kapteinis kopā ar Deividu Skotu veica 1966. gada 16. martā. Tika veikts pirmais manuālais tuvošanās manevrs vēsturē: misijas laikā kosmosa kuģis saslēdzās ar bezpilota raķešpakāpi Agena-8. 

1969. gada 16. jūlijā tika uzsākta Apollo 11 misija uz Mēnesi. Apkalpē bija Nīls Ārmstrongs, Bazs Oldrins un Maikls Kolinss. Četras dienas vēlāk, pulksten 20:17 UTC, Ārmstronga vadītais mēness nolaišanās modulis Eagle piezemējās Miera jūras (Mare Tranquillitatis) dienvidrietumu pusē. Sešas stundas vēlāk, 21. jūlijā pulksten 02:56 UTC Ārmstrongs kļuva par pirmo cilvēku, kas uzkāpa uz Mēness virsmas. Šajā brīdī viņš teica leģendāros vārdus: "Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens cilvēcei".

Top komentāri

@Zombēšana
@
Esmu lasījis visu par Apollo 11 misiju, arī skatījos dzīvajā TV 1969. gadā, kad Tu vēl nebiji dzimis. Interesanti, kā daži jokupēteri var sākt apšaubīt notikušo un tūkstošiem cilvēku tam tic. Viss, ko Apollo11-Apollo17 astronauti no 1969. līdz 1972. g. atstāja uz mēness, tur arī vēl ir. Gan jau kāds ķīnietis vai krievs tur vēl aizlidos un savāks kādu suvenīru, piem., kaut ko no šeit redzamiem objektiem: http://www.scienceblogs.de/astrodicticum-simplex/2010/07/fussspuren-am-mond-lro-fotografiert-den-landeplatz-von-apollo-16.php
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits