Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Militāro izdevumu apjoms pērn pasaulē sasniedzis jaunu rekordaugstumu

Globālo militāro izdevumu apjoms pērn pieaudzis par 3,7%, sasniedzot jaunu rekordu – 2,24 triljonus ASV dolāru.

Tas ir straujākais pieaugums gada laikā vismaz pēdējos 30 gados, rāda vakar publicētais Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta (SIPRI) pētījums. Militāro izdevumu pieaugumu galvenokārt izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā, kā arī spriedzes saasināšanās Austrumāzijā.

Pētījumā konstatēts, ka pasaulē militārie izdevumi pērn pieauguši jau astoto gadu pēc kārtas. Straujākais pieaugums (+13%) bijis Eiropā, lielākā daļa no tā – uz Krievijas un Ukrainas rēķina. Militārā palīdzība Ukrainai un bažas par Krievijas radīto draudu paaugstināšanos ietekmējušas arī daudzu citu valstu lēmumus par aizsardzības budžeta palielināšanu. "Globālo militāro izdevumu palielinājuma turpināšanās pēdējos gados parāda, ka dzīvojam pasaulē, kurā palielinās nedrošība. Valstis stiprina savu militāro spēku, šādi reaģējot uz pasliktinošos drošības situāciju, kuras uzlabošanās tuvākā nākotnē netiek prognozēta," SIPRI vietnē internetā citēts tā Militāro izdevumu un ieroču ražošanas programmas vecākais pētnieks Naņs Tiaņs.

Militārie izdevumi Centrāleiropā un Rietumeiropā pērn sasniedza 345 miljardus dolāru. Tie pirmo reizi pārsniedza aukstā kara beigas iezīmējošā 1989. gada militāros izdevumus un par 30% pārsniedza 2013. gada militāros izdevumus. Lielākais militāro izdevumu pieaugums šajā reģionā pērn bijis Somijā (+36%), Lietuvā (+27%), Zviedrijā (+12%) un Polijā (+11%).

SIPRI vecākais pētnieks Djegu Lopiss da Silva paudis viedokli, ka iebrukums Ukrainā radīja tūlītēju ietekmi uz Eiropas valstu lēmumiem par aizsardzības budžetu. Vairākas valdības paziņoja par plāniem, kas paredz to palielināšanu vairāku nākamo gadu laikā. Savukārt vairākās Eiropas austrumu bloka valstīs militārie izdevumi ir vairāk nekā dubultoti kopš 2014. gada, kad Krievija anektēja Krimu.

Krievijas militārie izdevumi, pēc SIPRI aprēķiniem, pērn auguši par 9,2%, sasniedzot 86,4 miljardus dolāru, kas atbilda 4,1% no valsts iekšzemes kopprodukta. Ukrainas militārie izdevumi pērn sasniedza 44 miljardus dolāru. To pieaugums par 640% bija lielākais, kāds jebkad reģistrēts kādai valstij SIPRI pētījumu vēsturē.

Lielākais militārais budžets pērn bijis ASV – 877 miljardi dolāru (39% globālo militāro izdevumu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits