Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Merkele: Kategoriski nepiekrītu Trampa draudiem Ziemeļkorejai

Konflikts ar kodolambīcijas demonstrējošo komunistisko Ziemeļkoreju ir jārisina ar miermīlīgām metodēm, pastiprinot sankcijas, nevis draudot iznīcināt. Vācija varētu darboties kā starpnieks šī saasinājuma noregulēšanā, intervijā laikrakstam Deutsche Welle izteikusies Vācijas kanclere Angela Merkele.

Politiķe asi kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa runu ANO, kurā viņš solījis pilnīgi iznīcināt Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV un tās sabiedrotos.

"Esmu pret šāda veida draudiem. Runājot par savu un valdības pozīciju, uzskatām, ka jebkāda veida militārs risinājums ir absolūti nepieņemams, un mēs paļaujamies uz diplomātiskiem centieniem. (..) Tas jāīsteno enerģiski. Pēc manām domām pareizā atbilde ir sankcijas un to izpilde. Jebkāda cita rīcība attiecībā uz Ziemeļkoreju, manuprāt, būtu nepareiza. Tāpēc mēs nepārprotami nepiekrītam ASV prezidentam," klāstīja Merkele.

Šo savu pozīciju Vācijas kanclere Trampam paudusi telefonsarunā vēl pirms ANO.

Tāpat viņa intervijā izklāstīja Vācijas vēlmi iesaistīties diplomātiskā Ziemeļkorejas krīzes atrisinājumā. Vācijai, ņemot vērā komunistiskās Austrumvācijas mantojumu, ir saglabājušās diplomātiskās attiecības ar Ziemeļkoreju, tāpat Berlīnei ir ciešas saites ar Ķīnu, Dienvidkoreju, Japānu un ASV, tāpēc tā ir viena no nedaudzajām valstīm, kas spēj iesaistītie krīzes risināšanā.

"Lai gan šis konflikts ir tālu aiz Vācijas robežām, tas mūs spēcīgi ietekmē," teica Merkele. "Tāpēc mēs ar ārlietu ministru esam gatavi uzņemties atbildību šajā uzdevumā. Mums ir laba pieredze, strādājot ar Irānas nolīgumu, kā rezultātā pēc ilgiem gadiem ir ierobežotas Irānas kodolbruņošanās iespējas. Es domāju, ka mums arī jautājumā par Ziemeļkoreju jāiet līdzīgs ceļš, sadarbojoties ar Krieviju, Ķīnu un ASV," viņa skaidroja.

Uz jautājumu, vai varētu tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čen Unu, Merkele atbildēja, ka tas nav darba kārtībā. "Negrasos veikt nekādus pasākumus, par kuriem vēl nav panākta vienošanās".

Jau vēstīts, ka Tramps, pirmo reizi uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, izteicies, ka ASV, ja tām nāktos aizstāvēties, iznīcinātu Ziemeļkoreju, kā arī nievājoši izteicies par Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čen Unu, nodēvējot viņu par "raķešvīru, kurš uzņēmies pašnāvnieka misiju".

Ziemeļkorejas ārlietu ministru Ļi Jonho šos Trampa izteikumus jau nodevējis par "suņa riešanu".

Ziemeļkorejai nupat veicot savu sesto, līdz šim spēcīgāko kodolizmēģinājumu, kā arī turpinot spītēt ANO Drošības padomes rezolūcijām un izmēģinot ballistiskās raķetes, tostarp raidot tās pāri Japānas teritorijai, saspīlējums reģionā sasniedzis pēdējos gados augstāko punktu.

Ar savstarpējiem draudiem apmainās Ziemeļkoreja un ASV, pirmajai solot noslaucīt no zemes virsas Klusā okeāna ASV teritoriju Guamu, un Trampam atbildot ar iznīcinoša prettrieciena draudiem.

Top komentāri

M
M
Tiešām, vai nebūtu gudrāk pārliecināt Ziemeļkoreju iestāties Eiropas savienībā un uzņemties savu daļu klapatu, piemēram, uzņemt zināmu skaitu bēgļu? Uzbūvēsim Kimam pie namdurvīm smuku mošeju starp Makdonaldu un Aldi, ieviesīsim eiro (iedomājieties Ziemeļkorejas 1 eiro monētas ar treju vadoņu profiliem), ievedīsim opeļus, degvielu un akcīzes nodokļus, uztaisīsim šlāgerparādi un viss pamazām ieviesīsies mierīgā gultnē.
Vēlos atgādināt, ka ....
V
Murkeliene bija pretīm arī aizliegumam laist dvieļgalvas Eiropā. Rezultātu Jūs zināt paši.
reptilis
r
Šogad ievēlēs Europas ķeizarieni....nākošgad Krievijas imperātoru....kāds tituls ir Kimam?:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits