Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lībijas konflikts draud nokļūt strupceļā

Ar starptautiskās koalīcijas gaisa triecieniem par 30-40%izdevies samazināt Lībijas autoritārā līdera Muammara Kadāfi sauszemes spēku rīcībspēju, tomēr militārais konflikts Ziemeļāfrikas valstī draud nokļūt strupceļā, piektdien paziņoja ASV Bruņoto spēku komandieris admirālis Maikls Mulens.

Viņš ir pārliecināts, ka M. Kadāfi spēku kapacitāte tiks samazināta vēl vairāk un vairāk nekā 40 gadu valdījušais līderis būšot spiests atkāpties, tomēr M. Mulenam nav ne jausmas, cik ilgs laiks būs nepieciešamas, lai to panāktu. «Ikviena darbība, ko veic koalīcijas valstis, turpinās palielināt spiedienu uz M. Kadāfi līdz brīdim, kad viņš atkāpsies. Vai viņš to sapratīs? Es nezinu,» neziņā ir augstā militārpersona.

Bažas par kasešbumbām

Pēdējās dienās aizvien sīvākas cīņas starp opozīcijas un M. Kadāfi spēkiem norit Misrātā, kura ir lielākā dumpinieku kontrolētā pilsēta Lībijas rietumos, kas pārsvarā atrodas valdības rokās.

Pilsētu ieņēmušajiem kaujiniekiem ir jāatšaudās no daudz labāk bruņotajiem un sagatavotajiem valdības karavīriem. Daudzviet pilsētā esot izvietojušies valdības iesūtīti snaiperi. Mediķi apgalvo, ka pēdējās nedēļās sīvajās cīņās nogalināti vairāk nekā tūkstoš cilvēku, raksta BBC.

Dumpinieku līderi un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pauduši aizdomas, ka pret opozīcijas spēkiem Misrātā tiek izmantotas starptautiski aizliegtās kasešbumbas, kas ir īpaši bīstamas, jo var apdraudēt lielu skaitu civiliedzīvotāju.

BBC korespondente Misrātā apgalvo, ka pati redzējusi, kā tiek nomestas kasešbumbas, un ārsti vietējā slimnīcā viņai stāstījuši, ka daudzi miermīlīgie iedzīvotāji ir nopietni ievainoti, dažiem norauti locekļi. Lībijas valdība apsūdzības par kasešbumbu izmantošanu ir noliegusi.

ASV piektdien paziņojušas, ka uz Lībiju nosūtītas divas bezpilota lidmašīnas, kas tiks izmantotas operācijās pret M. Kadāfi spēkiem. Bezpilota iznīcinātāji var pildīt pienākumus samērā nelielā augstumā, tāpēc tie ir grūti pamanāmi radaros.

Līdz šim bezpilota iznīcinātāji samērā sekmīgi izmantoti amerikāņu militārajās operācijās Pakistānā, lai iznīcinātu islāmistu kaujiniekus, tomēr bieži vien kļūdas pēc tikuši nogalināti arī civiliedzīvotāji.

Makeina svētība

Dumpinieku kontrolētajā Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī vakar ieradās ietekmīgais ASV senators Džons Makeins, kurš aizstāv viedokli, ka Vašingtonai nepieciešams aktīvāk iesaistīties militārajās operācijās, kuru mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība. «Viņi ir mani varoņi,» pēc tikšanās ar opozīcijas vadību sacīja Dž. Makeins.

Francija un Itālija paziņojušas, ka uz Lībiju varētu nosūtīt militāros padomdevējus, kas palīdzētu celt dumpinieku kaujasspējas. Lībija uzskata, ka tādējādi Rietumi pārkāptu ANO Drošības padomes rezolūciju, kas neatļauj koalīcijas sauszemes spēku iesūtīšanu nemieru pārņemtajā valstī.

Arī Krievija kārtējo reizi paziņojusi, ka militārā operācija Lībijā pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūciju. «Joprojām ir jāuzņemas lielas pūles, lai uzlabotu starptautiskās tiesiskās kārtības pamatus, sekmētu demokrātijas attīstību dažādās mūsu planētas vietās,» piektdien pēc tikšanās Maskavā ar ANO ģenerālsekretāru Banu Ki Munu sacīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs dienu iepriekš pauda nožēlu, ka arvien lielākā rietumvalstu militāro spēku iesaistīšanās ilgstošajā konfliktā Lībijā draud izvērsties sauszemes operācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits