Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Leģendārā spiega Riharda Zorges dēls kļuvis par bezpajumtnieku

Leģendāra padomju spiega Riharda Zorges dēls, kurš dzīvo Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, kļuvis par bezpajumtnieku, vēsta Lenta.ru, atsaucoties uz šīs valsts plašsaziņas līdzekļiem. Azerbaidžānas interneta izdevumi apgalvo, ka vīrietis, kura vārds atbilstoši šīs valsts likumdošanai netiek izpausts, palicis bez dzīvokļa un nesaņem pat pensiju, kamdēļ mitinās uz ielas.

Kā apgalvojot pats iespējamais R. Zorges dēls, dzīvokli viņš zaudējis krāpšanas rezultātā. Oficiāla apstiprinājuma informācijai, ka iepriekšējā gadsimta viena no pasaulē zināmākajiem spiegiem dēls kļuvis par bezpajumtnieku, pagaidām gan nav.

Rihards Zorge ir dzimis Sabunči ciematā, kurš atrodas mūsdienu Baku sastāvā, vācu inženiera ģimenē. Drīz vien pēc viņa dzimšanas ģimene atgriezās Vācijā. R. Zorge piedalījās Pirmajā Pasaules karā vācu armijas sastāvā. Vēlāk viņš aizrāvās ar kreisajām idejām, apmeklēja PSRS un kļuva ar padomju izlūkdienestu aģentu.

Kopš 1930. gadu vidus R. Zorge strādāja Japānā, sākotnēji kā vācu žurnālists, bet pēc tam kā Vācijas vēstniecības Japānā darbinieks. R. Zorge nodeva PSRS lielu daudzumu ārkārtīgi vērtīgas informācijas, tajā skaitā faktus par 1941. gada jūnijā gaidāmo Vācijas iebrukumu PSRS, kas gan netika ņemti vērā. Veiksmīgās darbības un izcilo analītiķa spēju dēļ R. Zorge tiek uzskatīts par, iespējams, pagājušā gadsimta pašu izcilāko spiegu.

Japānas policija R. Zorgi apcietināja 1941. gada rudenī, bet divus gadus vēlāk viņam tika izpildīts nāvessods. Jāpiebilst, ka izlūks bija brīdināts par gaidāmo arestu, taču nezināmu iemeslu dēļ atteicās pamest Japānu. Tiek pieļauts, ka atteikuma pamatā bijusi vilšanās Staļina režīmā. PSRS R. Zorges nopelnus atzina tikai 1964. gadā, piešķīrot viņam Padomju Savienības Varoņa goda nosaukumu. Baku R. Zorges vārdā ir nosaukti parks un viena no pilsētas ielām.

R. Zorge bija precējies divas reizes – Vācijā un PSRS. Vīrietis, par kuru vēsta Azerbaidžānas plašsaziņas līdzekļi, pēc visa spriežot, ir dēls no viņa otrās laulības ar Jekaterinu Maksimovu. Jāpiebilst, ka J. Maksimova 1942.gadā tika apcietināta un apsūdzēta spiegošanā. Sievieti izsūtīja uz Krasnojarskas apgabalu, kur viņa drīz vien mira.

Top komentāri

SS
S
Rihards Zorge bija padomju propagandas burbulis un kā mēs zinam, tad glupais Staļins ar visu savu Sarkano armiju smagi apķēzijās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits