Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Tehnoloģijas atraisa rokas teroristiem, veicina ierobežojumus

Klēpjdatoru dilemma aviopārvadājumu drošībā

Pēc četras stundas ilgām sarunām Briselē pagājušajā nedēļā ASV pretterorisma institūciju pārstāvji vienojās ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem, ka pagaidām uz Eiropas Savienības valstīm netiks attiecināts martā amerikāņu noteiktais aizliegums pārvadāt klēpjdatorus lidmašīnas salonā līdzi ņemamajā aviopasažieru bagāžā.

Taču mediji vēsta, ka, par spīti EK iebildumiem, tuvākā vai tālākā nākotnē aizliegums tiks ieviests, jo arvien vairāk izlūkdatu liecina par aktīviem teroristisko organizāciju mēģinājumiem izgatavot spridzekli, ko var ievietot klēpjdatorā, saglabājot tā spēju darboties. Tiesa, eksperti brīdina, ka klēpjdatoros izmantojamo litija jonu bateriju pārvadāšana lidmašīnas bagāžas nodalījumā var izrādīties tikpat bīstama, jo iespējama to pašaizdegšanās.

Laikraksts USA Today vēsta, ka ASV specdienestu rīcībā no sabiedrotajiem iegūtā informācija par islāmistu gatavošanos izmantot klēpjdatoru spridzekļus bija tā, par kuru ASV prezidents Donalds Tramps informēja Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas vēstnieku Sergeju Kisļaku, kad viņi tika uzņemti Baltajā namā. Visticamāk, no Izraēlas specdienestiem ir iegūta informācija, ka Islāma valsts spridzekļu eksperti esot izdomājuši, kā ievietot un nomaskēt sprāgstvielas klēpjdatoru baterijās tā, lai būtu apgrūtināta iespēja sprāgstvielas konstatēt lidostu drošības pārbaudēs.

Tieši šo paaugstinājušos draudu dēļ ASV jau martā noteica aizliegumu ienest klēpjdatorus lidmašīnu salonos reisos no Turcijas, Marokas, Jordānijas, Ēģiptes, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataras, Saūda Arābijas un Kuveitas. Līdzīgu aizliegumu lidmašīnām, kas ielido no sešām valstīm, noteica arī Apvienotā Karaliste

Par spīti Eiropas Komisijas iebildumiem, visticamāk, līdzīgs aizliegums agrāk vai vēlāk tiks noteikts arī transatlantiskajiem lidojumiem no Eiropas uz ASV. Tas varētu ietekmēt ap 65 miljoniem aviopasažieru gadā, kuri tiek pārvadāti vairāk nekā 400 transatlantiskajos lidojumos dienā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 22. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

Arī
A
protēzēs var noslēpt nezin- ko. Parūkas var izgatavot no nezin-kā. Var izgatavot bēbi-robotu, kurš pildīts ar nezin-ko. Un tā tālāk. Ko aizliegsim nākošo?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits