Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Japānā sākas priekšvēlēšanu kampaņa

Japānā otrdien oficiāli sākas priekšvēlēšanu kampaņa pirms 22.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kurās premjerministra Sindzo Abes vadītā Liberāldemokrātiskā partija stājas pretī haotiskai opozīcijai.

Abe savu kampaņu sāka Fukušimas prefektūrā, kur uzņēmums Tokyo Electric Power Co (TEPCO) joprojām cīnās ar Fukušimas atomelektrostacijas (AES) katastrofas seku likvidēšanu.

Abe uzsvēra, ka valdība ir gatava palīdzēt reģionam atkopties, un apgalvoja, ka "atlabšana, bez šaubām, notiek".

Premjers arī norādīja, ka šīs vēlēšanas noteiks, kāda būs attieksme pret Ziemeļkorejas radītajiem draudiem, un ietekmēs to, kā tiks risināta dzimstības samazināšanās problēma.

Ziemeļkoreja augustā un septembrī izmēģināja ballistiskās raķetes, kas pārlidoja Japānas ziemeļu salu Hokaido un nokrita okeānā, bet 3.septembrī Ziemeļkoreja veica savu sesto un līdz šim spēcīgāko kodolizmēģinājumu.

Nesen izveidotās Konstitucionālās demokrātijas partijas līderis Jukio Edano, kurš arī devies uz Fukušimas prefektūru, sacīja, ka viņa pārstāvētā partijas vēlas "atdot cilvēkiem pienācīgu dzīvesveidu", piebilstot, ka tam nepieciešams sakārtot politiku.

Gaidāms, ka par 465 vietām parlamenta apakšpalātā sacentīsies aptuveni 100 kandidātu.

Abe paziņojis, ka atkāpsies no premjerministra amata, ja Liberāldemokrātiskā partija neizcīnīs vairākumu jeb vismaz 233 vietas Pārstāvju palātā.

Pirms Pārstāvju palātas atlaišanas pagājušajā mēnesī Liberāldemokrātiskā partija kontrolēja 288 vietas un tās koalīcijas partneri Komeito - 35 vietas.

Paziņojot par apakšpalātas atlaišanu, Abe savu lēmumu skaidroja ar nepieciešamību gūt jaunu mandātu savai politikai pret Ziemeļkoreju.

Pēc grafika nākamajām parlamenta vēlēšanām bija jānotiek tikai 2018.gada decembrī.

Kritiķi savukārt uzskata, ka Abe šādi rīkojies, lai novērstu uzmanību no skandāliem, kuros ierauta viņa sieva un tuvs draugs.

Ziņu aģentūras "Kyodo News" pagājušajā mēnesī veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 64% aptaujāto neatbalsta Abes lēmumu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Tomēr Abes vadītā partija vēl var gūt labumu no haosa, kas valda opozīcijā.

Demokrātiskās partijas līderis pēc apakšpalātas atlaišanas izformēja partiju, mudinot partijas politiķus pievienoties Tokijas gubernatores Juriko Koikes nodibinātajai "Cerības partijai".

Taču Koike paziņoja, ka neakceptēs Demokrātiskās partijas politiķus kā "Cerības partijas" kandidātus. Tādēļ Edano un vairāki citi liberālie Demokrātiskās partijas politiķi pagājušajā nedēļā lielā steigā nodibināja Konstitucionālās demokrātijas partiju.

Tagad visas acis pievērstas Koikei, vai viņa pati kandidēs uz vietu parlamentā. Gubernatore gan vairākkārt noliegusi, ka gatavotos to darīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits