Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Irānas vadība negrib pildīt protestētāju prasības

Irānas augstākais garīgais līderis ājatolla Alī Hameneī paziņojis, ka valdošais režīms negrasās piekāpties protestētājiem, kas pieprasa pārskatīt prezidenta vēlēšanu rezultātus. "Mēs ievērosim likumu. Ne valdība, ne tauta nekādā gadījumā nepakļausies spiedienam," trešdien pavēstīja ājatolla A.?Hameneī, ietekmīgākais cilvēks Irānā. Prezidenta postenim Irānā ir otršķirīga loma, jo lielākā vara ir koncentrēta islāma garīdznieku elites rokās.

Valdošais režīms pēdējās dienās spējis apspiest protestus, kas sākās pēc 12.jūnijā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Varas iestādes paziņoja, ka vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds, bet opozīcija ir pārliecināta, ka notikusi vērienīga rezultātu viltošana, lai nodrošinātu M.?Ahmadinedžāda uzvaru.

Irānas galvaspilsētu Teherānu un citas pilsētas satricināja lielākās protesta akcijas kopš 1979.gada islāmiskās revolūcijas, kas veicināja tagadējā režīma nākšanu pie varas. Sadursmēs nogalināti vismaz 20 cilvēki.

Irānas amatpersonas apgalvo, ka nemierus izraisījuši rietumvalstu aģenti. "Nesenos nemierus Teherānā atbalstīja Lielbritānija, Amerika un cionistu režīms (Izraēla)," paziņojis Irānas iekšlietu ministrs Sadeks Masuli. Irāna brīdina, ka varētu ierobežot diplomātiskās attiecības ar rietumvalstīm.

Vairākas rietumvalstis asi nosodījušas Teherānas režīma rīcību. "ASV un starptautiskā sabiedrība ir šausminātas un saniknotas par pēdējo dienu draudiem, piekaušanu un ieslodzīšanu," pavēstīja ASV prezidents Baraks Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits