Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Globālais miera indekss: Pasaule kļuvusi nedaudz mierīgāka

Pirmo reizi kopš kara sākuma Sīrijā, ir nedaudz uzlabojies miera līmenis pasaulē. Savukārt mazinājusies harmonija ASV un paaugstinājies terorisma draudu līmenis, liecina Ekonomikas un miera institūta trešdien publicētais Globālais miera indekss.

Pētnieki atklājuši, ka pasaule ir kļuvusi par 0,28% mierīgāka nekā pērn. To veicinājis kritums valstu sponsorētā vardarbībā, tai skaitā spīdzināšanā un patvaļīgu nāvessodu izpildē, kā arī slepkavību līmeņa samazināšanās.

Lai gan Eiropā pieaudzis terorisma draudu līmenis, Eiropa tik un tā ir mierīgākais reģions pasaulē.

To valstu skaits, kurās terorisma dēļ gājuši bojā rekordaugsts cilvēku skaits, pieauga līdz 23. Starp tām, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieaudzis bojā gājušo skaits terora aktos, bija Dānija, Zviedrija, Francija un Turcija. Pētnieki atklāja, ka 60% valstu tagad ir augstāks terorisma draudu līmenis, nekā tas bija pirms 10 gadiem.

Pētījumā netika iekļauts pagājušajā mēnesī Mančestrā notikušais terora akts.

Arī lielāks atbalsts populismam Eiropā atsaucās uz miera līmeņa mazināšanos, norādīts ziņojumā, tāpat rādītāju mazināja labklājības nevienlīdzības pieaugums, mediju brīvības samazināšanās un tolerances pret citu personu tiesībām mazināšanās. 

Pētnieki ņēma vērā slepkavību līmeni, piekļuvi ieročiem, terorisma ietekmi un bruņoto dienestu personāla skaitu iedzīvotāju vidū.

Sīrija jau piekto gadu pēc kārtas ierindojas miera indeksa pēdējā vietā. Pirms civilā kara sākuma Sīrija ieņēma 65. vietu. Vēl vardarbīgāko pasaules valstu pieciniekā ietilpst Afganistāna, Irāka, Dienvidsudāna un Jemena.

Tuvie austrumi un Ziemeļāfrika bija vismazāk mierīgie reģioni pasaulē.

Savukārt Islande joprojām ir pati mierīgākā valsts pasaulē. Islande miera indeksā pirmo vietu ieņem jau kopš 2008.gada. Vēl mierīgāko pasaules valstu pieciniekā ir Jaunzēlande, Portugāle, Austrija un Dānija.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits