Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

G7 mudina ievērot Ukrainas miera līgumus

G7 valstis aicina abas Ukrainas konflikta puses pilnībā ievērot Minskas miera līgumus, kā arī vēršas pie Maskavas, mudinot to ietekmēt Austrumukrainas separātistus.

Kopīgajā deklarācijā, kas publicēta pēc G7 valstu ārlietu ministru sanāksmes, kritizēta Krievijas valsts mediju izvērstā dezinformācijas kampaņa.

G7 atstāj spēkā agrāko lēmumu par Krievijas izslēgšanu no elitārā kluba, kas tika darīts Ukrainai piederošās Krimas aneksijas dēļ.

Krievijai noteiktās sankcijas tiks atceltas vienīgi tad, ja tā pilnībā ievēros Ukrainas pamiera noteikumus, norādīja ministri.

"Sankcijas nav mērķis mērķa dēļ. To ilgums pilnīgi skaidri ir jāsasaista ar to, ka Krievija pilnībā īsteno Minskas vienošanos un ciena Ukrainas suverenitāti," teikts ministru kopīgajā deklarācijā. "Mēs arī sagaidām, ka Krievija veiks iedarbīgus pasākums pret pārrobežas atbalstu separātistu kaujiniekiem."

Ministri arī apliecināja "atbalstu pilnā mērā" Vācijas un Francijas vidutāju centieniem.

"Mēs esam vienoti savā pārliecībā, ka konfliktu Ukrainā var atrisināt tikai ar diplomātiskiem līdzekļiem un pilnībā respektējot starptautiskās tiesības, īpaši tiesiskās saistības cienīt Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību," viņi norādīja. "Tālāks un pārbaudāms progress ir nepieciešams konkrēti attiecībā uz pamiera ievērošanu un smagā bruņojuma atvilkšanu."

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers otrdien vēl pirms G7 valstu ministru sanāksmes Lībekā, Ziemeļvācijā, apliecināja, ka Krievija var cerēt uz atgriešanos klubā vienīgi tad, kad Ukrainas krīze būs atrisināta.

Lībekas sanāksmes mērķis bija gatavošanās jūnijā Bavārijā gaidāmajam G7 līderu samitam.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits