Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

FOTO: Philae zondei varētu beigties baterijas

Pēc zondes Philae kopumā sekmīgās, taču dažām tehniskām ķibelēm caurvītās, nosēšanās uz Čurjumova-Gerasimenko komētas zinātniekiem nu ir jaunas bažas - zondei varētu izbeigties baterijas, vēsta BBC.

Proti, Philae nenosēdās ieplānotajā vietā, jo neizšāvās harpūnas, ar kurām bija paredzēts nosēšanās brīdī nofiksēt iekārtas pozīciju, tāpēc zonde atlēca atpakaļ kosmosā. Pēc tam to gan izdevās nosēdināt, taču tā ir piezemējusies kilometra attālumā no plānotas vietas.

Piezemēšanās vieta atrodas klints ēnas pusē, un zinātniekiem Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA) ir radušās bažas, ka nebūs iespējams uzlādēt akumulatorus ar saules paneļu palīdzību. Zinātnieki bija ieplānojuši, ka enerģija akumulatoros pietiks aptuveni 2,5 dienām, pirms zondei būs pilnībā jāpaļaujas uz saules enerģiju. Ceturtdienai vēl enerģijas pietiks, taču piektdiena būs "kritiska", norādījuši zinātnieki.


Projekta vadītājs Stefans Ulameks sacījis, ka pastāv iespēja pārprogrammēt zondes nosēšanās iekārtas, lai "aizlēkātu" līdz labākai vietai. Tomēr viņš piebildis, ka aprēķinu veikšanai šādam riskantam solim varētu nepietikt laika - zondei enerģijas resursi var beigties, pirms izstrādāts plāns. 

Šobrīd precīzi nav zināms, cik daudz enerģijas ir atlicis un cik ilgi zonde turpinās pārraidīt datus uz Zemi.

Jau ziņots, ka ceturtdien Eiropas zinātnieku konstruētā zonde Philae desmit gadus pēc misijas sākuma un 6,4 miljardu kilometru gara ceļojuma veica vēsturē pirmo nosēšanos uz komētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits