Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eiroskeptiķi sēj bažas Davosā

Iespējamie eiroskeptisko politisko spēku panākumi maijā paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās nopietni satraukuši pasaules biznesa līderus, kuri uzskata, ka vēlēšanu rezultāts var sarežģīt lēmumu pieņemšanas procesus Eiropas Savienībā (ES) un apgrūtināt reformu ieviešanu, bez kurām bloks nevar cerēt uz ekonomisko izaugsmi un atjaunot konkurētspēju globālā līmenī.

Eiroskeptiķi populāri

Šveices kūrortā Davosā uz Pasaules Ekonomikas foruma organizēto ikgadējo sanāksmi ir sabraukuši aptuveni 2500 pasaules vadošo biznesa līderu, politiķu un ekonomistu. Pēdējos gados viens no galvenajiem viņu sarunu tematiem Davosā ir ES finanšu krīze un atkopšanās no tās.

Arī šis gads nav izņēmums, jo aizvien vairākums ES dalībvalstu cīnās ar krīzes smagajām sekām, no kurām tipiskākā ir augstais bezdarbs, jo īpaši jauniešu vidū. Bezdarbs, taupība, pieaugošā sociālā nevienlīdzība un gausā ekonomiskā izaugsme ir veicinājusi vēlētāju novēršanos no tradicionālajiem politiskajiem spēkiem un piesliešanos eiroskeptisku ideju paudējiem.

Aptaujas rāda, ka EP vēlēšanās savās valstīs lielāko vēlētāju atbalstu iegūs galēji labējā Francijas Nacionālā fronte, pret musulmaņiem noskaņotā Brīvības partija Nīderlandē un Lielbritānijas Neatkarības partija, kuras dēļ britu konservatīvais premjerministrs Deivids Kamerons pēdējā laikā runā par vēlmi rīkot referendumu, lai lemtu par Lielbritānijas turpmāko dalību ES.

Savukārt Grieķijā, kuras ekonomika jau sešus gadus ir recesijā, labākos panākumus paredz kreisi radikālajai partijai SYRIZA, kas pieprasa lauzt 2010. gadā ar starptautiskajiem aizdevējiem panākto vienošanos par finansiālās palīdzības programmu, kas paredzēja vairākkārtēju valsts izdevumu samazinājumu. Labas izredzes ir arī skandalozajai galēji labējai partijai Zelta rītausma.

Eirooptimisti uzvarēšot

Davosas sanāksmes delegāti pauduši bažas, ka potenciālais EP vēlēšanu iznākums var traucēt politisku lēmumu pieņemšanu un apdraudēt ES ekonomikas attīstību, pat neskatoties uz to, ka ir izdevies novērst eirozonas sabrukumu.


Pilnu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Eiroskeptiķi sēj bažas Davosā lasiet piektdienas, 24.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits