Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eiropieši sāk balsot EP vēlēšanās

Turpmākās četras dienas - no 22. līdz 25. maijam - Eiropas Savienības (ES) 28 dalībvalstīs paies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu zīmē, jo 382 miljoni ES pilsoņu varēs doties pie balsošanas urnām, lai atdotu balsis par politiķiem, kas nākamos piecus gadus pārstāvēs viņu intereses Briselē un Strasbūrā, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Šo EP vēlēšanu rezultāti var ļoti būtiski ietekmēt ES nākotni, jo bloka ekonomiskās problēmas, kas visvairāk nodarbina vēlētāju prātus, daudzās dalībvalstīs veicinājušas eiroskepticismu. Aptaujas rāda, ka virknē valstu labus panākumus gūs populistiskie un galēji labējie politiskie spēki, kas sola apvienoties, lai grautu ES no iekšienes.

EP oficiālās vēlēšanu dienas sākas ceturtdien, kad balsot varēs Lielbritānijas un Nīderlandes iedzīvotāji. Piektdien stafeti pārņems Īrija un Čehija, bet Latvijā, Maltā, Slovākijā un Itālijā vēlēšanas notiks sestdien. Pārējās 20 dalībvalstīs vēlētāji balsis atdos svētdien. Pirmos rezultātus publiskos naktī uz pirmdienu.

Daudzu vēlētāju novēršanās no tradicionālajām partijām un pievēršanās eiroskeptiskajiem un galēji labējiem spēkiem saistīta ar eirozonas parādu krīzi, kuras dēļ vairākās valstīs nācās ieviest sāpīgus taupības pasākumus, kas palēnināja ekonomisko izaugsmi un palielināja bezdarbu. Ekonomisko problēmu un augstā bezdarba iespaidā atsevišķās dalībvalstīs skaļāki kļūst aicinājumi ierobežot pārvietošanās brīvību, kas ir viens no ES pastāvēšanas stūrakmeņiem, jo tās rezultātā pēdējos gados strauji pieaugusi migrācija no bloka nabadzīgākajām valstīm uz turīgākajām dalībvalstīm.

Daudzi vēlētāji arī uzskata, ka ir samaksāta pārāk augsta cena par ES vienotās valūtas glābšanu, cenšoties novērst atsevišķu izšķērdīgu eirozonas valstu un privātu finanšu institūciju bankrotu. Šādu viedokli pastiprinājuši eiroskeptiskie politiķi, regulāri apgalvojot, ka valdības ir kļuvušas par "globālās finanšu oligarhijas" vergiem, atstājot novārtā nacionālās intereses.

Nacionālās frontes līdere Marina Lepena, par kuru Francijā varētu nobalsot rekordliels vēlētāju skaits, pēc vēlēšanām vēlas veidot jaunu EP politisko grupu - Eiropas brīvības aliansi -, kas centīšoties atjaunot ES dalībvalstu pašnoteikšanos, nepieļaut dziļāku ES integrāciju un virzīšanos pretī federālai Eiropas valstij, atbrīvoties no ES vienotās valūtas eiro un atcelt EK teikšanu pār dalībvalstu budžetu.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Eiropieši sāk balsot EP vēlēšanās ceturtdienas, 22.maija, laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits