Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Dabas stihijas apsēdušas Dienvidaustrumāzijas reģionu

Gandrīz 800 cilvēku gājuši bojā spēcīgajā zemestrīcē, kas šonedēļ piemeklēja Indonēziju. Amatpersonas uzskata, ka mirušo skaits var pārsniegt pat tūkstoti. Šī nav vienīgā dabas katastrofa, kas šajā nedēļā piemeklēja Dienvidaustrumāzijas reģiona valstis, - simtiem dzīvību tur laupīja taifūns Ketsana, Samoa salām uzbruka cunami.


Visapkārt asinis

Aculiecinieki uzbur apokaliptiskas ainas, stāstot par šausmām, kas redzamas Padanas pilsētā Indonēzijā, kuru trešdien satricināja 7,6 balles spēcīgi pazemes grūdieni. «Esmu šeit piedzīvojis zemestrīces arī agrāk, bet šī ir visļaunākā. Visapkārt ir asinis, cilvēki ar norautiem locekļiem. Mēs redzējām, kā brūk ēkas un mirst cilvēki,» aģentūrai Reuters stāstīja amerikānis Gregs Hants. Austrāliešu biznesmene Džeina Lidona sacīja, ka Padanas centrs ir nopostīts. «Ēkas ir sagruvušas, arī betona celtnes. Sabrukušas un nodegušas slimnīcas un galvenais tirgus,» stāstīja šokētā sieviete.

Ceturtdien Sumatras salu, kurā atrodas Padana, piemeklēja vēl viena zemestrīce, šoreiz 6,6 balles stipra. Tā sagrāvusi vairākas ēkas, tomēr glābšanas dienesti neziņoja par mirušajiem. Pēcgrūdieni traucēja glābēju darbu, kad viņi mēģināja piekļūt ēku gruvešiem, zem kuriem, domājams, atrodas simtiem cilvēku. Varas iestādes ziņoja, ka atrasts vismaz 770 cilvēku mirstīgo atlieku, un ir pārliecinātas, ka bojāgājušo skaits krasi pieaugs.

Aptuveni 900 tūkstošu iedzīvotāju lielā pilsēta pēc zemestrīces faktiski palikusi bez telefona sakariem, tādējādi krietni samazinājušās komunikācijas iespējas. Bojāti autoceļi, un sagruvuši tilti. Trūkst pārtikas, dzeramā ūdens un degvielas. Armija uz Padanu nogādājusi 20 tūkstošus telšu un 10 tūkstošus segu bez mājvietas palikušajiem.

Blakus vienai no sagruvušajām slimnīcām uzslieta liela telts, kurā tiek operēti ievainotie. «Pēc zemestrīces esam veikuši simtiem operāciju,» sacīja ārsts Nofli Ičlass. «Lauzti kauli, dažiem norauti locekļi, ielauzti galvaskausi, ķermenī iedūrušies priekšmeti.»


Manila zem ūdens


Gandrīz 400 cilvēku gājuši bojā pēc taifūna Ketsana plosīšanās vairākās Indonēzijas kaimiņvalstīs. Filipīnās, kur stihija plosījās pagājušās nedēļas nogalē, miruši vismaz 227 cilvēki, Vjetnamā - 92, Kambodžā - 14. Vairāki cilvēki Laosā un Taizemē pazuduši bez vēsts, vēsta AFP.

Lielākos postījumus dabas katastrofa nodarījusi Filipīnām. Taifūns valsts galvaspilsētai Manilai un tās apkaimei atnesis spēcīgākās lietusgāzes pēdējos 40 gados, zem ūdens atrodas lielākā daļa pilsētas. Stihija ietekmējusi vismaz 2,5 miljonus cilvēku.

Briesmas vēl nav garām, jo Filipīnu virzienā traucas taifūns Parma, kas izveidojies šonedēļ, un tā nestās vēja brāzmas pārvietojas ar ātrumu 185 kilometri stundā. Manilu tas varētu sasniegt sestdien. Līdz šim reģistrēti vismaz 150 mirušie pēc cunami, kas pirmdien sasniedza Samoa, Amerikāņu Samoa un Togu. Glābšanas dienesti ceturtdien turpināja izdzīvojušo meklēšanu zem ēku gruvešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits