Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Čavesa likstas satricina Venecuēlu

Mūsdienu redzamākais revolucionārs un «trūdošā kapitālisma» skaļākais kritiķis Venecuēlas prezidents Ugo Čavess atzinies, ka viņam ir veikta veiksmīga ļaundabīga audzēja operācija, bet priekšā ir atveseļošanās process. Ekspresīvā politiķa paziņojums licis uzdot jautājumu, cik nopietnas ir viņa veselības likstas, vai to dēļ U. Čavess nebūs spiests atstāt amatu, kurā atrodas jau kopš 1999. gada, un vai netiks pielikts punkts viņa utopiskajai iecerei par sociālisma nodibināšanu Venecuēlā un visā Latīņamerikā.

Cīnīsies līdz uzvarai

Venecuēlas līdera emocionālā un patosa pilnā paziņojuma videoieraksts, kas, visticamāk, veikts Kubā, uz kurieni viņš devās pirms trīs nedēļām, tika pārraidīts ceturtdienas vakarā Latīņamerikas valstīs redzamajā televīzijā Telesur.

Uzrunā prezidents sacījis, ka 10. jūnijā Kubas galvaspilsētā Havanā viņam no iegurņa izoperēts augonis, tomēr pēcoperācijas pārbaudēs atklāts «audzējs ar vēža šūnām», tādēļ bijis nepieciešams veikt vēl vienu operāciju, kas esot bijusi «pilnībā veiksmīga», runā teikto atreferē BBC. U. Čavess apgalvojis, ka pēc operācijas saņem teicamu medicīnisko aprūpi, ar kuru viņš sasniegšot pilnīgu atveseļošanos.

Sev netipiski īsās tikai 15 minūšu runas noslēgumā Venecuēlas galva sacīja, ka viņa veselības sarežģījumi ir «jauna cīņa, ko dzīve ir nolikusi mūsu priekšā». «Vienmēr uz priekšu pretī uzvarai! Mēs būsim uzvarētāji! Tiksimies, kad es atgriezīšos!» atvadoties noskaldīja U. Čavess.

Tūlīt pēc U. Čavesa uzrunas pārraides Venecuēlas viceprezidents Eliass Haua paziņoja, ka, neskatoties uz prezidenta slimību, valdība ir vienota un ir gatava «padziļināt» viņa iesāktās reformas, kuras ietver plašu privātīpašumu nacionalizēšanu un prezidenta pilnvaru palielināšanu. «Nav laika kavēties, ir jāvirzās uz priekšu,» uzskata E. Haua.

Virkne neskaidrību

U. Čavesa ilgā prombūtne un neierasti retā parādīšanās televīzijas kameru priekšā Venecuēlā radījusi lielu neizpratni. Arī pēc viņa paziņojuma nevienam nav skaidrs, kad prezidents varēs atgriezties dzimtenē, lai pilnvērtīgi pildītu amata pienākumus. Zināms, ka pašlaik U. Čavess norādījumus valdībai sniedz no slimnīcas.

Tomēr skaidrs, ka ilgi šādā veidā valsti nav iespējams vadīt. Gadījumā, ja U. Čavess nebūs spējīgs valdīt, viņa pienākumus līdz 2013. gada sākumam, kad beidzas ilggadējā prezidenta pašreizējais sešu gadu termiņš, vajadzēs pārņemt E. Hauam, kurš gadiem ir bijis U. Čavesa tuvākais sabiedrotais, bet viņam, tāpat kā citiem valdošās Sociālistu partijas spices politiķiem, nav prezidentam piemītošās harismas un tik liela valsts atbalsta.

Analītiķi domā, ka U. Čavesa ilgas prombūtnes gadījumā Venecuēlas politiskajā elitē var sākties nopietna šķelšanās, no kā varētu iegūt vājā opozīcija, kas varētu aicināt izsludināt ārkārtas prezidenta vēlēšanas, tādējādi uzlabojot sava kandidāta izredzes, raksta Reuters.

Varas vakuums arī rada bažas par iespējamām bruņotām nekārtībām, tomēr Venecuēlas armijas vadība piektdien paziņoja, ka kontrolē situāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits