Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baumgartnera lēciens palīdzēs nākotnes astronautiem

«Kad tu stāvi tur, virs pasaules, tu kļūsti tik niecīgs. Tu vairs nedomā par rekordu pārspēšanu, tu nedomā par zinātnisku datu iegūšanu. Vienīgais, ko tu vēlies, ir atgriezties dzīvam,» svētdien, jau esot atpakaļ uz Zemes, savas sajūtas pirms lēciena no 39 kilometru augstuma atcerējās austrietis Fēlikss Baumgartners. Viņš izpildīja visu laiku augstāko lēcienu un, iespējams, kļuva par pirmo cilvēku, kurš brīvajā kritienā ir pārsniedzis skaņas ātrumu.

Enerģijas dzēriena ražotāja Red Bull finansētais projekts Stratos pēc misijas paziņoja, ka F. Baumgartners ir nolēcis no 39,45 kilometru augstuma, tādējādi pārspējot iepriekšējo rekordu, ko tālajā 1960. gadā sasniedza bijušais ASV Gaisa spēku pilots Džo Kitingers, nolecot no 31 kilometra augstuma. Brīvā kritiena brīdī austrietis esot sasniedzis ātrumu 1342,8 kilometri stundā, kas ir ātrāk par skaņas ātrumu (1238 kilometri stundā), ziņo BBC.

Pagaidām neviens no tiem nav uzskatāms par oficiāliem rekordiem, jo par tādiem tos var pasludināt tikai Starptautiskā Aeronautikas federācija (FAI), kas vēl pēta navigācijas datus, kuri iegūti lēciena laikā.

Sasniedzot 39 kilometru atzīmi, F. Baumgartners veica augstāko lidojumu ar gaisa balonu, tomēr FAI to neiegrāmatos kā rekordu, jo federācijas noteikumi paredz, ka vadītājam balons ir jānogādā atpakaļ uz zemes.

Diemžēl F. Baumgartneram neizdevās pārspēt Dž. Kitingeram piederošo ilgākā brīvā kritiena rekordu, kas ir piecas minūtes un 35 sekundes. Austrieša brīvais kritiens ilga četras minūtes un 20 sekundes.

Stratos komanda apgalvo, ka F. Baumgartnera lēciena laikā tā ir ieguvusi nenovērtējamus datus, kas noderēs, lai nākotnē varētu veikt astronautu un kosmosa tūristu glābšanu lielā augstumā.

Projekta vajadzībām izstrādātais ultramodernais tērps, ko radīja amerikāņu uzņēmums Orbital Outfitters, kas ar astronautu apģērbu apgādā ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA), pierādīja, ka cilvēks var izdzīvot, sasniedzot skaņas ātrumu. Ļoti ticams, ka tuvākajos gados šos tērpus sāks izmantot NASA, kas rūpīgi sekoja Stratos projektam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits