Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Austrālijas valdība neērtā situācijā

Austrālijas konservatīvais premjerministrs Tonijs Ebots un vairāki viņa valdības ministri pirmdien atteikušies komentēt pēdējās dienās plaši izskanējušo informāciju, ka Austrālijas varasiestādes samaksājušas naudu cilvēku kontrabandistiem, lai tie nogādātu atpakaļ uz Indonēziju laivu ar patvēruma meklētājiem.  
Opozīcijas partijas aicinājušas izmeklēt, vai valdība ir tērējusi nodokļu maksātāju naudu, lai atpirktos no cilvēku kontrabandistiem. Indonēzija, kuru nelegālie migranti no Dienvidaustrumāzijas valstīm izmanto tranzītam uz Austrāliju, sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Austrālijas varasiestādes ir maksājušas migrantu pārvadātājiem. 

5000 dolāru skaidrā

Pagājušajā nedēļā Austrālijas un pasaules medijos parādījās ziņas, ka maijā Austrālijas jūras spēku kuģis starptautiskajos ūdeņos pārtvēris laivu, kurā atradušies 65 patvēruma meklētāji no Bangladešas, Mjanmas un Šrilankas. Laivas galamērķis bijusi Jaunzēlande, bet austrālieši likuši laivas apkalpei atgriezties Indonēzijā. 

Tas nav nekas jauns, jo Austrālijas konservatīvā valdība, kas nāca pie varas 2013. gada septembrī, īsteno bargu imigrācijas politiku. Viens no tās uzdevumiem ir nepieļaut nelegālo migrantu nonākšanu Austrālijā. Nereti pārtvertie patvēruma meklētāji tiek nogādāti uz nelielajām Klusā okeāna salām Nauru un Papua-Jaungvineju, par ko Austrālijas valdība izpelnījusies cilvēktiesību aizstāvju pārmetumus. 

Kopš 2013. gada decembra Austrālijas krastus ir sasniegusi tikai viena laiva ar patvēruma meklētājiem, bet iepriekš gandrīz ik dienu valsti sasniedza bēgļu laivas un  simtiem gāja bojā bīstamā ceļojuma laikā.  

Patvēruma meklētāji, kas atradās pārtvertajā laivā, apgalvo, ka austrālieši laivas kapteinim un pieciem apkalpes locekļiem katram samaksājuši 5000 Austrālijas dolāru (3450 eiro) skaidrā naudā, lai viņi kuģotu atpakaļ uz Indonēziju, raksta The Guardian. "Nezinu, ko viņi teica kapteinim. Bet pēc tam, kad atgriezās laivā, viņš pārējiem apkalpes locekļiem teica, ka austrālieši vēloties ziedot, lai mēs atgriežamies Indonēzijā," vienu no bēgļiem citē Radio New Zealand

ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR), kuras darbinieki intervējuši bēgļus, apgalvo, ka viņi pēc tam sadalīti divās mazākās laivās un nogādāti līdz Indonēzijas teritoriālajiem ūdeņiem. Pēc neilga laika vienai no laivām beigusies degviela, tādēļ tajā esošie cilvēki sakāpuši otrajā, kas vēlāk uztriekusies zemūdens akmeņiem, tādēļ patvēruma meklētājiem saviem spēkiem nācies tikt krastā.

Rīkojas likuma ietvaros

Austrālijas premjers Ebots, kurš nedēļas nogalē atteicās apstiprināt vai noliegt izskanējušo informāciju, pirmdien, uzstājoties parlamentā, paziņoja, ka viņa valdības "konsekventa pozīcija ir nekomentēt operatīvās detaļas", kas saistītas ar nelegālo migrantu pārtveršanu okeānā.  

Nelāgā situācijā nonāca ārlietu ministre Džūlija Bišopa un imigrācijas ministrs Pīters Dutons, kuri iepriekš noliedza naudas maksāšanu cilvēku kontrabandistiem. Bišopa parlamentāriešiem atteicās sniegt paskaidrojumus, attaisnojoties ar "operatīvo detaļu neatklāšanu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskava: Uz karu Ukrainā nosūtīti 10 000 migrantu

Krievija uz karu Ukrainā nosūtījusi aptuveni 10 000 migrantu, kas saņēmuši Krievijas pilsonību, pavēstījis Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits