Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Atklāts HIV paveids, kas cēlies no gorillām

Franču zinātnieki kādas kamerūnietes organismā atklājuši jaunu cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) paveidu, kas atšķiras no līdz šim zināmajām HIV formām. Pētnieki uzskata, ka tas cieši saistīts ar pērtiķu imūndeficīta vīrusa jeb SIV paveidu, kas nesen atklāts gorillām. Līdz šim zināmie trīs HIV paveidi saistīti ar SIV, kas cēlies no šimpanzēm.

Pirmais upuris

Agrākie pētījumi liecina, ka starp cilvēkiem izplatītākais bīstamā imūndeficīta vīrusa paveids HIV—1, kurš līdz šim reģistrēts aptuveni 33 miljoniem pasaules iedzīvotāju, cēlies no šimpanzēm. Tomēr pirmo reizi cilvēka organismā ir atklāta HIV forma, kuras pirmavots ir gorilla, raksta AP.

62 gadus vecajai sievietei HIV atklāja 2004.gadā, neilgi pēc tam, kad viņa no dzimtās Kamerūnas emigrēja uz Francijas galvaspilsētu Parīzi. Iepriekš viņa dzīvoja netālu no Kamerūnas galvaspilsētas Jaundes, tomēr sieviete apgalvo, ka viņai nekad nav bijis kontakts ar pērtiķiem un uzturā nav lietota meža gaļa, kas varētu būt inficēta ar HIV. Tādēļ, visticamāk, sievietei vīrusu pielipinājis cilvēks, kurš bijis inficēts ar HIV paveidu, kas cēlies no gorillām. Visas pazīmes liecina, ka sieviete nav slima ar AIDS (to izraisa HIV).

Pašlaik afrikāņu sieviete ir vienīgā zināmā persona, kas inficēta ar jauno infekcijas paveidu, bet zinātnieki uzskata, ka drīzumā tiks atklāti jauni gadījumi. Viņi pieļauj, ka vīrusa jaunatklātais paveids neievērots cirkulē Kamerūnā, iespējams, arī citās valstīs. Zinātnieki apgalvo, ka šis vīruss spēj strauji vairoties cilvēka šūnās.

Vainīgas gorillas

HIV/AIDS tika atklāts pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, lai gan pastāv uzskats, ka pirmo reizi cilvēki ar HIV inficējās jau XX gadsimta sākumā vienā no Centrālāfrikas valsts Zairas (kādreiz Kongo Demokrātiskā Republika) reģioniem. Vīruss, visticamāk, nokļuvis cilvēkos pēc tam, kad viņi bija ēduši ar SIV inficētu primātu gaļu. Līdz šim tika uzskatīts, ka HIV izraisa tikai šimpanzes.

Zinātnieki skaidro, ka jaunatklātā HIV forma cilvēkos, visticamāk, nonākusi pa tiešo no gorillām. Tomēr nevarot izslēgt iespējamību, ka jaunais vīrusa paveids radies šimpanzēs, kuras ar to aplipinājušas gorillas, bet tās infekciju "nodevušas" cilvēkiem.

Atklājuma līdzautors Mančestras universitātes pētnieks Deivids Robertsons uzskata, ka HIV izcelšanās ne tikai no šimpanzēm liecina par vajadzību turpināt meklēt jaunas vīrusa formas. "Tas parāda, ka HIV evolūcija norisinās joprojām," apgalvo D.Robertsons. "Vīruss var pārvietoties no sugas uz sugu, no primāta uz primātu, to skaitā arī mums — cilvēkiem. Slimību izraisītāji ir bijuši ar mums miljoniem gadu, un nemitīgi mainās tos pārnēsājošās sugas." Fakts, ka pirmais zināmais jaunā HIV paveida nēsātājs atklāts Francijā, demonstrējot, cik strauji cilvēku mobilitāte var pārnest vīrusus no vienas pasaules daļas uz citu, D.Robertsons stāsta BBC.

Zinātnieki uzskata, ka neesot pamata apšaubīt līdzšinējo cīņai pret HIV paredzēto medikamentu efektivitāti pret jaunatklāto vīrusa paveidu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits