Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Atbrīvot Eiropu no nezvēra, vārdā Brisele

Sajutuši Eiropas valstu vēlētāju vidū pieaugošo eiroskepticismu, kontinenta ietekmīgākie galēji labējie politiķi - Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepena un Nīderlandes Brīvības partijas vadītājs Gērts Vilderss - sadevušies rokās kopīgam mērķim - ciešāk sadarboties ar viņiem līdzīgi domājošiem politiskajiem spēkiem pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai pēc nākampavasar paredzētajām Eiroparlamenta (EP) vēlēšanām varētu izveidot eiroskeptiķu aliansi, kas grautu ES no iekšienes, otrdien raksta laikraksts Diena.

Jau agrāk eiroskeptiskās partijas ir mēģinājušas sakopot spēkus EP, bet līdzšinējie centieni nav bijuši pārāk veiksmīgi. Arī pašlaik, neskatoties uz popularitāti savās valstīs, M. Lepena un G. Vilderss nevar būt pārliecināti, ka viņiem izdosies izveidot galēji labējo partiju bloku EP, jo vēl viens ietekmīgs šī politiskā "žanra" pārstāvis - Lielbritānijas Neatkarības partijas līderis Naidžels Farādžs - paziņojis, ka negrasās sadarboties ar M. Lepenu.

Jaunākās aptaujas rāda, ka gan Nacionālā fronte, gan Brīvības partija maijā paredzētajās EP vēlēšanās iegūs lielāko vēlētāju atbalstu savās valstīs. Iespējamie panākumi un ES dalībvalstīs pieaugošais eiroskepticisms (tikai 30% ES pilsoņu ir pozitīvs viedoklis par ES) licis M. Lepenai un G. Vildersam apvienot spēkus, lai pēc vēlēšanām EP izveidotu jaunu politisko grupu.

Viņu mērķis esot atjaunot ES dalībvalstu pašnoteikšanos, nepieļaut dziļāku ES integrāciju un virzīšanos pretī federālai Eiropas valstij, atbrīvoties no ES vienotās valūtas eiro un atcelt Eiropas Komisijas teikšanu pār dalībvalstu budžetu.

"Mēs nejūtamies pārāk ērti, esot tāda kā province Eiropas supervalstī. Vairāk kā pusi no Nīderlandes likumiem nav iniciējusi valdība, bet ES Padome, Komisija vai EP, tātad - Eiropas elite," paziņojis G. Vilderss. "Šis ir sākums [dalībvalstu] atbrīvošanai no Eiropas elites, no nezvēra, vārdā Brisele. Mēs paši vēlamies izlemt, kā kontrolēt savas robežas, savu naudu, savu ekonomiku, savu valūtu."

Lai varētu izveidot jaunu EP frakciju, kas saņemtu ES finansējumu un vietas parlamenta komisijās, M. Lepenas un G. Vildersa vadītajiem eiroskeptiķiem vajadzēs vismaz 25 deputātus no vismaz septiņām ES dalībvalstīm.

Plašāk lasiet rakstā Atbrīvot Eiropu no nezvēra, vārdā Brisele, otrdienas, 19.novembra, laikraksta Diena 14.-15.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits