Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Armēņu opozīciju iedvesmo nemieri arābu zemēs; prezidentam izvirza ultimātu

Armēnijas opozīcija, iedvesmojoties no tautu sacelšanās arābu zemēs, pieprasījusi valdībai izpildīt vairākas prasības un aicinājusi pie sarunu galda valsts prezidentu Seržu Sarkisjanu, lai runātu par gatavošanos ārkārtas prezidenta un parlamenta vēlēšanām.

Opozicionārie spēki, kuru galvgalī ir bijušais prezidents Levons Terpetrosjans, brīdinājuši, ka ultimāta neizpildes gadījumā protesti var pieaugt un S. Sarkisjanu tādā gadījumā piemeklētu nesen gāzto Tunisijas un Ēģiptes prezidentu liktenis.

Pēdējais brīdinājums

Otrdien Armēnijas galvaspilsētas Erevānas centrā pulcējās aptuveni 10 tūkstoši opozīcijas atbalstītāju, lai pieminētu 2008. gada 1. marta asiņainos notikumus. Pirms trim gadiem Erevānā izcēlās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kuri uzskatīja, ka dažas dienas iepriekš notikušajās prezidenta vēlēšanās S. Sarkisjans ir uzvarējis negodīgi. Grautiņu laikā gāja bojā 10, bet ievainoti tika 250 cilvēku.

L. Terpetrosjana vadītā partija Armēnijas Nacionālais kongress (HAK) un tās atbalstītāji traģisko notikumu trešajā gadadienā pieprasīja sākt neatkarīgu izmeklēšanu, lai atklātu un sodītu tās amatpersonas, kas policijai deva pavēli atklāt uguni uz protestētājiem. Tāpat pieprasīts atbrīvot cilvēkus, kuri ir notiesāti par piedalīšanos 1. marta notikumos.

S. Sarkisjanam, kurš tiek kritizēts par varas koncentrāciju un viņam netīkamu viedokļu apspiešanu, HAK iesniegusi 13 punktu ultimātu, kurā iekļautas iepriekš minētās prasības, kā arī aicinājums atlaist premjerministru Tigranu Sarkisjanu, kura valdība tiek vainota dziļajās ekonomiskajās problēmās, no kurām sāpīgākā ir strauji augošā inflācija.

Pieprasīts arī paaugstināt minimālo algu un pensijas un atcelt tādus valdības pēdējos mēnešos pieņemtos lēmumus kā obligātās auto apdrošināšanas ieviešana un aizliegums tirgoties uz ielām Erevānā, vēsta Radio Brīvā Eiropa.

«Ja viņi izpildīs mūsu prasības, mēs esam gatavi dialogam ar valdību par ārkārtas prezidenta un parlamenta vēlēšanu rīkošanu tuvāko mēnešu laikā,» otrdien paziņoja L. Terpetrosjans, «šis ir mūsu pēdējais brīdinājums varai.» Savukārt viņa tuvākais līdzgaitnieks Levons Zarubjans sacīja, ka prezidentam «vēl ir laiks, bet tas strauji iztek». Opozīcija ir paziņojusi, ka 17. martā tiks rīkota vēl viena demonstrācija, ja valdība neizpildīs tās ultimātu, un L. Terpetrosjans ir pārliecināts, ka tajā piedalīšoties trīsreiz vairāk cilvēku. Pēdējo divu nedēļu laikā notikušas jau trīs protesta akcijas.

Ietekmē notikumi citviet

Protesti Armēnijā ir plašākie kopš 2008. marta notikumiem, tādēļ daudzi analītiķi nekavējas apgalvot, ka L. Terpetrosjans un viņa atbalstītāji ir ietekmējušies no pēdējā laika notikumiem Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs, kurās tūkstošiem cilvēku stājās pretī gadu desmitiem valdījušiem autoritāriem režīmiem. Par to liecināja arī otrdien Erevānā pamanāmie protestētāju plakāti, uz kuriem bija redzams S. Sarkisjana portrets, kas gozējās starp gāzto Tunisijas un Ēģiptes līderu, kā arī Lībijas prezidenta Muammara Kadāfi ģīmetnēm.

Citu valstu piemērs un ekonomiskās problēmas pašu mājās ir palielinājis armēņu neapmierinātību ar valdošo eliti, domā eksperti. «Armēņu nācija ir emocionāla, cilvēki lūkojas uz musulmaņu pasauli, un tur notiekošais rada PR [sabiedrisko attiecību] efektu,» portālam Eurasianet pauž Armēnijas politisko procesu pētnieks Armens Badaljani. «Ir grūti prognozēt nākotnes notikumus Armēnijā, bet var redzēt, ka opozīcijas demonstrācijās cilvēku ir aizvien vairāk un protesti ir aktīvāki.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits