Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Āfrika - pretgeju bastions

Starptautisku nosodījumu izpelnījusies Āfrikas valsts Uganda, kur spēkā stājies antigeju likums, kas paredz pat mūža ieslodzījumu par viendzimuma sakariem, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Uganda kļuvusi par pēdējo Āfrikas valsti, kur ar likumdošanu vēršas pret homoseksuāļiem. Homofobija ir plaši izplatīta visā kontinentā, kur politiķi, populistisku motīvu vadīti, nereti apgalvo, ka homoseksuālisms apdraud afrikāņu tradicionālās vērtības, un tā "ievazāšanā" vaino Rietumus.

Ugandas prezidents Joveri Museveni pagājušajā pirmdienā negaidīti parakstīja pērn decembrī valsts parlamentā pieņemto likumprojektu, kas kriminalizē homoseksuālismu. Tas bija pārsteigums ne tikai tādēļ, ka viņš janvārī to nodēvēja par "fašistu likumu". Vēl dažas dienas pirms likuma parakstīšanas viņš paziņoja, ka darīs to pēc tam, kad būs iepazinies ar valdības pasūtītu pētījumu par homoseksualitāti.

Pētījuma rezultāti bija negaidīti. Ziņojumā, kas nonāca britu laikraksta The Observer rīcībā, teikts, ka homoseksuālisms ir "viena no seksuālās uzvedības formām, nevis slimība, ko var ārstēt", dokumentā arī uzsvērts, ka viendzimuma attiecības Āfrikā pastāvējušas vēl pirms balto cilvēku ienākšanas.

Par spīti pētījumā apgāztajiem stereotipiem par homoseksuālismu, Museveni tomēr parakstīja drakonisko antigeju likumu un paziņoja, ka vēlas atturēt rietumniekus no homoseksuālisma izplatīšanas Āfrikā.

Saskaņā ar jauno likumu personām, kas pieķertas likuma pārkāpšanā pirmo reizi, draudēs līdz pat 14 gadiem cietumsoda, bet "smaga homoseksuālisma" gadījumā maksimālais sods ir mūža ieslodzījums.

Smaga homoseksuālisma kategorijā iekļautas atkārtotas labprātīgas dzimumattiecības starp pieaugušajiem, kā arī gadījumi, kad iesaistītas nepilngadīgas personas un invalīdi, un gadījumi, kad viens no partneriem ir inficēts ar HIV.

Rietumvalstīs likums ir salīdzināts ar nacistiskās Vācijas un Dienvidāfrikas Republikas aparteīda režīma diskriminējošo praksi. Likuma dēļ Pasaules Banka atlika 90 miljonu dolāru (65 miljoni eiro) kredīta izsniegšanu Ugandai, bet ASV un vairākas Eiropas valstis paziņoja, ka samazinās finansiālo palīdzību.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Āfrika - pretgeju bastions pirmdienas, 3.marta, laikraksta Diena 12.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits