Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Afganistāna un Pakistāna meklē izdzīvojušos

Apjomīgi glābšanas darbi norisinās Afganistānas ziemeļaustrumos un Pakistānas ziemeļrietumos, kur plašas teritorijas cietušas spēcīgajā zemestrīcē, kas notika pirmdien. Dabas stihijā dzīvību zaudējuši vismaz 360 cilvēku, bet varasiestādes brīdina, ka upuru skaits tuvākajās dienās var dramatiski pieaugt, jo pazemes grūdieni lielākos postījumus radījuši grūti sasniedzamos kalnu rajonos.

Hindukuša kalnu grēda, kur notika 7,5 magnitūdas stiprā zemestrīce, ir viens no pasaulē seismiski aktīvākajiem rajoniem, bet zinātniekiem ir grūti izskaidrot pirmdien pieredzēto pazemes grūdienu iemeslus, jo to epicentrs atradās vairāku simtu kilometru dziļumā.

Neraugoties uz to, ka zemestrīces epicentrs bija Afganistānas teritorijā, lielāks upuru skaits reģistrēts kaimiņvalstī Pakistānā, kur dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 cilvēku. Glābšanas darbos Pakistānā iniciatīvu uzņēmusies labi ekipētā armija, kas bez tūkstošiem karavīru iesaistījusi arī helikopterus un lidmašīnas, lai no gaisa novērtētu postījumu apmēru un nogādātu palīdzību iedzīvotājiem kalnainākajos rajonos.

Daudzus ceļus, kas ir attālāko kalnu ciematu vienīgā saite ar ārpasauli, nobloķējuši zemestrīces izraisīti zemes nogruvumi. "Daudzi attālākie ciemati normālos apstākļos atrodas stundas līdz divu stundu brauciena attālumā no piemērotiem ceļiem. Lielākais izaicinājums būs sasniegt un palīdzēt tur dzīvojošajiem cilvēkiem," palīdzības organizācijas Mercy Corps direktors Arifs Nūrs sacīja telekanālam CNN.

Pēc zemestrīces tūkstošiem cilvēku Afganistānā un Pakistānā spiesti nakšņot zem klajas debess, jo viņu mājas ir vai nu pilnībā nolīdzinātas, vai arī pamatīgi cietušas. Pazemes grūdienu skartajā reģionā pēdējās dienās ir spēcīgi lijis un snidzis, bet naktīs gaisa temperatūra noslīd tuvu nullei, tāpēc iedzīvotājiem akūti nepieciešamas teltis un segas. Viņiem arī trūkst pārtikas un tīra dzeramā ūdens.

Pakistānas valdība paziņojusi, ka vismaz pagaidām tai nav nepieciešama starptautiskā palīdzība glābšanas darbos un zemestrīces seku likvidēšanā. "Valdībai ir pietiekamas spējas, lai izglābtu un palīdzētu zemestrīces skartajiem," Pakistānas premjerministru Navazu Šarifu citē Reuters.

Savukārt Pakistānas prese uzskata, ka valdība nav mācījusies no 2005. gadā notikušās ārkārtīgi postošās zemestrīces, kurā dzīvību zaudēja gandrīz 80 tūkstoši iedzīvotāju. Laikraksts The Daily Times kritizē glābšanas dienestus, kas nespējot sniegt palīdzību ne tikai izolētajiem kalnu ciematiem, bet arī plašāk apdzīvotiem rajoniem. "Mums ir jāatmostas un daudz nopietnāk jāsagatavojas katastrofām un seku likvidācijai," piebilst izdevums Dawn.

Afganistānā, kas lūgusi ārvalstu palīdzību, glābšanas darbus apgrūtina ne vien ierobežotie resursi, bet arī islāmistu kustības Taliban klātbūtne zemestrīces visvairāk skartajos rajonos. Talibi otrdien solīja palīdzības organizācijām pieeju cietušajiem.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Afganistāna un Pakistāna meklē izdzīvojušos lasiet trešdienas, 28.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits