Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Virgin Galactic publisko jaunas superātras pasažieru lidmašīnas dizaina projektu

Miljardiera Ričarda Brensona dibinātās Virgin biznesa impērijas kosmosa tūrisma atzars Virgin Galactic paziņojis, ka kopā ar dzinēju ražotāju Rolls-Royce strādās pie tādas pasažieru lidmašīnas izveides, kura varēs lidot ar ātrumu, kas trīs reizes pārsniedz skaņas ātrumu, vēsta The Forbes.

Ja šis projekts izrādīsies sekmīgs, tā būs pirmā atgriešanās pie virsskaņas ātruma lidojumiem pasažieru aviopārvadājumos kopš 2003. gada, kad pārtrauca izmantot Concorde lidmašīnas.

Tieši Rolls-Royce dzinēji tika izmantoti lidmašīnās Concorde, kuru ātrums (Mach 2) divas reizes pārsniedza skaņas ātrumu.

CNN vēsta, ka Virgin Galactic publiskotais jaunās lidmašīnas dizains ir līdzīgs Concorde lidmašīnām ar tā dēvētā delta tipa spārniem. Tā paredzēta 9–19 cilvēku pārvadāšanai 18 tūkstošu metru augstumā ar ātrumu līdz 3700 kilometriem stundā. 

Britu mediji aprēķinājuši, ka ar šādu lidmašīnu no Londonas uz Ņujorku varētu aizlidot pusotrā stundā, uz Sidneju – 4,5 stundās, bet uz Pekinu – 2,2 stundās. Tas ir trīsreiz ātrāk nekā ar pasažieru lidmašīnām pašlaik.

Pagaidām gan netiek prognozēts laiks, kad varētu sākt pārvadājumus ar jauno lidmašīnu, un pat ne laiks, kad to varētu sākt izmēģināt.

Virgin Galactic galvenais kosmosa eksperts Džordžs Vaitsaidess paziņojis, ka publiskotajā jaunās lidmašīnas dizaina projektā mēģināts savienot drošību ar ērtumu pasažieriem. Dizaina projekts ticis pārbaudīts kopā ar ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras (NASA) ekspertiem.

Virgin Atlantic paziņojumā teikts, ka tā tagad strādās ar ASV Federālo aviācijas aģentūru, lai vienotos par pamatprincipiem šāda tipa lidmašīnu sertificēšanai lidojumiem.

"Jau tagad esam sasnieguši lielu progresu un tiecamies atvērt jaunu lappusi liela ātruma ceļošanā," teicis Vaitsaidess.

Nākamais solis tagad būs izstrādāt lidmašīnas dizaina nākamo fāzi, kurā īpaša uzmanība būs pievērsta specifiskiem lidmašīnas izmantošanas apstākļiem, to vidū potenciāliem izaicinājumiem, ko sagādās lidmašīnas remontēšana, trokšņa līmenis, emisijas, ekonomiskā izdevīguma pamatošana.

Par virsskaņas pasažieru lidmašīnas Overture prototipa modeļa izmēģināšanas lidojuma plāniem 2021. gadā paziņojis arī Denverā bāzētais uzņēmums Boom Supersonics. Kompānijai ir plāns izmēģināt pašu lidmašīnu 2025. gadā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits