Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nausēda paraksta likumu par Lietuvas nākamā gada valsts budžetu

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien parakstījis likumu par nākamā gada valsts budžetu, kā arī grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", lai veicinātu mūsdienīgas investīcijas.

Nausēda atkārtoti uzsvēra, ka, pieņemot 2024.gada budžetu, Lietuvas valdības valdošais bloks nav izmantojis visas iespējas, lai labāk apmierinātu valsts un iedzīvotāju vajadzības, taču viņš atzina, ka valdība ir sadzirdējusi daļu kritikas un budžetu uzlabojusi.

Lietuvas prezidents uzskata, ka 2024.gada budžetā trūkst apņemšanās paaugstināt skolotāju algas, kā arī politisko partiju vienošanās par izglītības politiku un valdības programmas ievērošanu.

"Es atzinīgi vērtēju to, ka budžetā paredzēta iespēja nākamgad palielināt finansējumu valsts aizsardzībai, ja tam būs piemēroti apstākļi. Valdība arī palielinājusi finansējumu valsts ceļiem, lai gan pieņemot vienreizēju lēmumu budžeta pieņemšanas procesa beigās. Ļoti nedaudz ticis palielināts arī finansējums bērnu neformālajai izglītībai. Tomēr kopumā uzmanība ģimenēm ar bērniem joprojām ir nepietiekama," sacīja Nausēda.

Viņš atzinīgi vērtē arī to, ka izdevumu plānošanā ir ievērota fiskālā disciplīna, jo budžeta deficīts nepārsniegs Māstrihtas kritēriju - 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valdības parāds būs 39,9%.

Valsts ieņēmumi nākamgad sasniegs 16,98 miljardus eiro, bet izdevumi – 20,6 miljardus eiro.

Lielākā daļa papildu finansējuma nākamā gada budžetā paredzēts pensijām un dažādiem sociālajiem pabalstiem, kā arī skolotāju algu un ceļu uzturēšanai.

Vidējās vecuma pensiju kāpums nākamā gada valsts budžetā Lietuvā par aptuveni 12% jeb 66 eiro līdz 605 eiro mēnesī. Vidējā pensija personām ar pilnu darba stāžu pieaugs par 70 eiro līdz 644 eiro mēnesī. Vientuļas personas pabalsts, kas tiek izmaksāt personai ar īpašām vajadzībām vai pensionāram, kas dzīvo viens, pieaugs par apmēram trīs eiro līdz 38,23 eiro mēnesī.

Bērnu pabalsts Lietuvā nākamgad tiks palielināts līdz 96,25 eiro mēneši, bet daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kurās ir bērns ar īpašām vajadzībām, pabalsts sasniegs 152,9 eiro mēnesī. Vienreizējais bērna piedzimšanas pabalsts tiks palielināts līdz 605 eiro.

Neapliekamā ienākuma likme pieaugs par 20% jeb 126 eiro līdz 751 eiro, bet obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas pašnodarbinātām personām tiks palielinātas no 58,63 līdz 64,49 eiro. Minimālā mēnešalga tiks celta līdz 926 eiro pirms nodokļu nomaksas un 709 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Nākamgad Lietuvas aizsardzības budžets pirmo reizi pārsniegs divus miljardus eiro un būs 2,75% no valsts IKP. Ierastie budžeta piešķīrumi veido 2,52% no IKP, pārējo aizsardzības budžetu veidos pagaidu banku solidaritātes maksājuma ieņēmumi un aizņēmumi.

Akcīzes nodokļa kāpums palielinās cenu alum, vīnam un citiem alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits