Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nausēda Kijivā sola atbalstīt Ukrainu līdz uzvarai pār Krieviju

Lietuva atbalstīs Ukrainu līdz tās uzvarai karā pret Krieviju un arī turpmāk vērsīs rietumvalstu uzmanību uz to, ka jāierobežo Krievijas spējas turpināt iebrukumu, ceturtdien vizītes Kijivā laikā sacīja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Esam kopā piedzīvojuši pārāk daudz un izturējuši pārāk daudz netaisnības, tādēļ nevaram vienaldzīgi nolūkoties viens otra ciešanās," Nausēda teica uzrunā Ukrainas parlamentā lietuviešu un ukraiņu valodā.

"Tādēļ tagad Lietuva atbalsta Ukrainu visos iespējamos veidos, tagad un līdz uzvarai sniedzot militāru, humānu un finansiālu palīdzību," solīja Lietuvas prezidents.

Kopš kara sākuma Lietuva ir vienota spēcīgā vēlmē palīdzēt Ukrainai, teica Nausēda, piebilstot, ka ne tikai valsts un pašvaldību institūcijas, bet arī Lietuvas iedzīvotāji, uzņēmēji un nevalstiskās organizācijas ir centušās palīdzēt kara plosītajai valstij.

Lietuva labi apzinās "draudus, ko Krievijas imperiālās ambīcijas rada visa reģiona drošībai", sacīja Nausēda un pateicās ukraiņiem, kuri aizstāv ne tikai savu valsti, bet visu Eiropu.

"Vēsturiskā pieredze mums rāda, ka Maskavas tirāns ir laikus jāaptur. Mēs nevaram atļauties seno kļūdu atkārtošanu. Tādēļ Lietuva turpinās kopā ar partneriem un sabiedrotajiem mobilizēt Rietumus, garantēt ilgtermiņa atbalstu Ukrainai un ierobežot Krievijas spējas turpināt karu," Nausēdas teikto citē Lietuvas prezidenta kanceleja.

Kā teica Lietuvas prezidents, starptautisko sankciju ieviešana un militārās palīdzības sniegšana Ukrainai ir nozīmīga, tomēr ar to nepietiek, tādēļ "Lietuva kopā ar līdzīgi domājošiem partneriem turpinās darbu pie sankciju stiprināšanas un to iedarbīgas īstenošanas, kā arī Eiropas atkarības no Krievijas energoresursiem samazināšanas".

Nausēdas vērtējumā ir jāaptur finanšu plūsma, kas palīdz Maskavai finansēt "šo zvērīgo karu".

Tāpat viņš solīja, ka Lietuva gādās, lai Krievijas valsts un tie, kas atbildīgi par kara noziegumiem, starptautisko tiesību un cilvēktiesību pārkāpumiem, tiktu saukti pie atbildības.

Lietuvas prezidents arī uzteica Ukrainas institūciju spēju kara apstākļos darboties pēc iespējas efektīvāk, lai veiktu reformas, kas ļāvušas Ukrainai kļūt par Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsti.

"Lietuvas pieredze rāda, ka plaša politiska vienprātība ir izšķirīgs priekšnosacījums veiksmīgai eirointegrācijai. Tādēļ īpaši svarīgi ir tas, ka šāds nosacījums ir iekļauts Ukrainas konstitūcijā. Mēs palīdzēsim Ukrainai šajā sarežģītajā ceļā. Mūsu eksperti turpinās palīdzēt un strādāsim kopā, lai paātrinātu sarunu par uzņemšanu Eiropas Savienībā sākumu," solīja Lietuvas prezidents.

Vizītes Kijivā laikā Nausēda pasniedza Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim Lietuvas Republikas augstāko apbalvojumu - Vītauta Dižā ordeni ar zelta ķēdi.

Apbalvojumu Nausēda jau martā piešķīra Zelenskim par viņa nopelniem, kopā ar Ukrainas tautu aizstāvot brīvību un demokrātiskās vērtības Eiropā, un par personīgo ieguldījumu Lietuvas un Ukrainas attiecību attīstībā.

Vizītē Kijivā Nausēdu pavada Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Iepriekšējo reizi Lietuvas prezidents ieradās Kijivā aprīlī kopā ar Latvijas, Igaunijas un Polijas prezidentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits