Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Igaunijā sabojājušās 68 000 AstraZeneca vakcīnas devas

Igaunijas Veselības departamenta noliktavās uzglabāšanas temperatūras paaugstināšanās dēļ sabojājušās vairāk nekā 68 000 AstraZeneca Covid-19 vakcīnas devas, ko bija paredzēts ziedot citām valstīm, otrdien atzinis departaments.

Šīs vakcīnas jāuzglabā temperatūrā no diviem līdz astoņiem grādiem pēc Celsija, bet konstatēts, ka aukstuma kamerās divās Veselības departamenta noliktavās pagājušajā nedēļā temperatūra paaugstinājusies līdz 15 grādiem.

Departaments kopā ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāju AS Riigi Kinnisvara sācis izmeklēt notikušā apstākļus. Savu vērtējumu sniegs arī komisija, kurā pārstāvētas visas iesaistītās puses un neatkarīgi eksperti.

Aukstuma kamerās līdz ar minētajām glabājušās arī citas vakcīnas un medicīniskie preparāti, kuru derīgums vēl tiks izvērtēts. To starpā bijušas arī vakcīnas, kas paredzētas jaundzimušo potēšanai saskaņā ar valsts kopējo sabiedrības imunizācijas plānu.

Sākotnējie izmeklēšanas atzinumi liecina, ka varētu būt kļuvušas nederīgas vismaz 100 000 devas vakcīnu un citu medicīnisko preparātu.

Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektora vietniece Mari Anne Herma preses konferencē pastāstījusi, ka temperatūras paaugstināšanos aukstuma kamerās 25.jūnija rītā atklājis Veselības departamenta darbinieks. Temperatūra cēlusies kopš 22.jūnija, bet automātiskā brīdināšanas sistēma kaut kāda iemesla dēļ nav nostrādājusi. Pēc viņas teiktā, notikušais ir vairāku apstākļu sakritības rezultāts.

Hermas teikto papildinājusi Riigi Kinnisvara vadītāja Kati Kusmina. "Pirmkārt, neraksturīgi ilgais karstuma periods radīja papildu slodzi dzesēšanas sistēmām. Otrkārt, pienācīgi nenostrādāja automātiskās dubultās trauksmes sistēmas," viņa skaidrojusi. "Šādi incidenti ir nepieņemami, un mēs sadarbībā ar Veselības departamentu gādāsim, lai tas neatkārtotos."

Kā norādījis veselības ministrs Tanels Kīks, vakcinācijas procesu pašā Igaunijā notikušais neietekmēs.

Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno savukārt piebildis, ka departaments savus medicīnas preparātu krājumus vienmēr apdrošina un informācija par notikušo jau nosūtīta apdrošinātājam. Viņš pieļāvis, ka varētu atkāpties no amata, ja komisija notikušajā konstatēs departamenta vainu.

Visi preses konferences dalībnieki uzsvēruši, ka notikušais noteikti nav saistīts ar tīšu ļaunprātību.

Šobrīd tiek lēsts, ka zaudējumi varētu sasniegt 11,5 miljonus eiro, bet šī summa var izrādīties lielāka.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits