Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pirmo reizi apkalpi uz SKS nogādās Boeing kuģis

Paredzams, ka pirmdien, 6. maijā, no Kanaverala raga Floridā izplatījumā dosies divi ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauti, kas veiks cilvēku pirmo lidojumu ar uzņēmuma Boeing ražoto pilotējamo kosmosa kuģi Starliner CST-100, vēsta AP.

Tiek plānots, ka astronauti Berijs Vilmors un Sunita Viljamsa Starliner CST-100 kapsulā, kas pacelšanās laikā uzmontēta uz nesējraķetes Atlas V, aizlidos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nedēļu ilgā misijā, kas ir domāta kā Starliner CST-100 pēdējais izmēģinājuma lidojums. Ja tas būs sekmīgs, NASA sāks darbu pie tā, lai sertificētu šo kosmosa kuģi izmantošanai apkalpju rutīnas sešu mēnešu ilgo rotācijas misiju lidojumiem, kas varētu sākties ar Starliner-1 misiju 2025. gadā, raksta Flyingmag.com. Starliner apkalpes kapsula ir paredzēta atkārtotai izmantošanai vairāk nekā 10 lidojumos.

Pirmdien paredzētais lidojums ir ļoti svarīgs NASA Komerciālo apkalpju programmai, kas paredzēta astronautu nogādāšanai SKS un zemajā Zemes orbītā partnerībā ar privātajiem uzņēmumiem. Bez Boeing tajā piedalās tādi privātie uzņēmumi kā SpaceX un Blue Origin.

NASA apkalpju programmas rotācijas misijas uz SKS sākās 2020. gadā. Visas astoņas misijas, to skaitā pašlaik realizējamā Crew 8 izmantojušas SpaceX radīto kosmosa kuģi Crew Dragon un nesējraķeti Falcon 9. SpaceX nogādājis astronautus SKS jau 11 reizes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits