Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lielā migrantu plūsma rada problēmas Baidenam

Pēdējos mēnešos ASV pieredz migrantu pieplūdumu uz valsts dienvidu robežas. Mediji norāda, ka tajā daļēji ir vainojams Džo Baidena rīkojums, ka pieaugušo nepavadīti nepilngadīgie netiek aizraidīti, bet gan izmitināti pagaidu uzturēšanās centros, kas, kā liecina šonedēļ izplatītie attēli, nenodrošina nepieciešamos higiēnas standartus un distancēšanās iespējas.

Bērni būros

Migrācija no Meksikas robežas puses ASV politikā ilgstoši ir bijis strīdīgs jautājums, ko Republikāņu partija labprāt izmanto savu atbalstītāju uzkurināšanā. Stājoties amatā, Tramps iesāka apsolītās robežsienas konstrukciju, kā arī padarīja stingrākus migrantu uzņemšanas likumus, kas noveda pie tā, ka nepavadīti nepilngadīgie tika izraidīti, bet ar vecākiem ieceļojošie – nošķirti un izmitināti ar metāla žogiem nodalītās telpās. Kritiķi šo politiku apzīmēja ar frāzi "bērni būros". AP vēstīja, ka aizvadītajos četros gados tūkstošiem bērnu tikuši nošķirti no ģimenēm. Tāpēc Baidens, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā skarbi kritizēja Trampu, pirmajās amata dienās atcēla virkni no striktākajiem priekšgājēja likumiem. 

Lai gan cilvēktiesību un migrantu tiesību aktīvisti šo soli apsveica, pēdējos mēnešos aizvien ir augusi kritika, ka likumu atcelšana veicinājusi nelegālo migrāciju. Piemēram, BBC vēsta, ka februārī uz robežas tika aizturēti vairāk nekā simt tūkstošu cilvēku, kas ir par 28% vairāk nekā janvārī. Tāpat Baidens tiek vainots nespējā nodrošināt cilvēka cieņai un higiēnas standartiem atbilstošas migrantu, sevišķi nepilngadīgo, pagaidu uzturēšanās mītnes. Šonedēļ medijos izplatīti attēli, kuros redzams, ka bērni un jaunieši uzturas pagaidu teltīs, kurās viena telpa no otras atdalīta ar caurspīdīgu plēvi, un guļ uz plāniem matračiem. Daudzi pauduši bažas arī par iespējām distancēties un draudiem inficēties ar koronavīrusu. Kritiķi norādījuši, ka šie apstākļi būtiski neatšķiras no Trampa laikā esošajiem. Pirmdien pagaidu mītnēs bija izvietoti pieci tūkstoši bez pavadoņiem ieceļojušo jauniešu. 

Baltā nama preses pārstāve Džena Psaki paziņojusi, ka tiek strādāts, lai "tuvākajās dienās un nedēļās" situāciju atrisinātu. "Tās būs vietas, kur bērni var saņemt veselības aprūpi, izglītību un pat juridisko palīdzību," solīja Psaki, norādot, ka šobrīd īslaicīgās uzturēšanās centri ir pārslogoti, bet padzīt bērnus "neesot alternatīva".
 

Jārisina cēloņi

Ar migrāciju ir saistīta virkne jautājumu, ko uzturēšanās telpu uzlabošana neglābs. Problēmas risināšanu prezidents Baidens trešdien uzticēja viceprezidentei Kamalai Herisai. "Es nevaru iztēloties nevienu labāk piemērotu šim darbam," sacīja prezidents. CBS norāda, ka viceprezidentes pieredze Kalifornijas ģenerālprokurores amatā palīdzēs cīnīties ar cilvēku pārvadātājiem. 

Savukārt pati Herisa sarunā ar CBS skaidroja, ka migrantu pieplūdums ir saistīts ar problēmām, ko šie cilvēki pieredz savā valstī, – daudzi bēg no nabadzības un vardarbības. Viņa uzskata, ka ir svarīgi palīdzēt šīm valstīm "attīstīties". lai mazinātu cilvēku vajadzību tās pamest. Lielākā daļa ieceļotāju nāk no tā sauktā Centrālamerikas Ziemeļu trijstūra valstīm – Gvatemalas, Hondurasas un Salvadoras.

Vienlaikus, kā raksta The New York Times, Herisa plāno arī darīt zināmu migrantiem un noziedzniekiem, kas nelegāli pārvadā cilvēkus, ka administrācija negrasās pandēmijas laikā atkāpties no striktas migrācijas likumu ievērošanas. 

Analītiķi norāda, ka šī ir ļoti laba iespēja viceprezidentei, kura nākotnē varētu arī kandidēt uz prezidenta amatu, sevi pierādīt. Tomēr tas var prasīt gadus, un, kā liecina ASV politikas vērotāji, Republikāņu partija ir apņēmusies šo jautājumu izmantot nākamā gada Kongresa vēlēšanās, lai demonstrētu politisko oponentu nespēju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits