Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Laikraksts: ASV gatavojas sūdzēt tiesā lielās bankas saistībā ar augsta riska hipotēkām

ASV plāno sūdzēt tiesā vairāk nekā desmit lielās bankas saistībā ar augsta riska vērtspapīriem, kas tiek vainoti 2008.gada ekonomikas krīzes izraisīšanā, ceturtdien vēsta laikraksts "New York Times".

Laikraksts norāda, ka sūdzības tiesā varētu tikt iesniegtas piektdien vai nākamās nedēļas sākumā pret "Bank of America", "JP Morgan Chase", "Goldman Sachs", "Deutsche Bank" un citām finanšu kompānijām.

Šajās tiesas prāvās bankas tiks apsūdzētas par tā dēvēto toksisko hipotēku pārvēršanu vērtspapīros, kas pēc tam tika pārdoti investoriem.

Kad aizņēmēji vairs nespēja samaksāt to rēķinus, šie vērtspapīri zaudēja vērtību, ASV valdības pārņemtajām hipotekāro kredītu kompānijām "Fannie Mae" un "Freddie Mac" veicinot 30 miljardu dolāru (14,6 miljardu latu) zaudējumus, kurus galvenokārt uzņēmās nodokļu maksātāji, raksta "New York Times".

Šīs abas kompānijas kopīgi ar divām mazākām aģentūrām patlaban apdrošina vai garantē 90% no visiem jauniem mājokļu aizdevumiem ASV.

Tā vietā, lai piespiestu bankām atpirkt šīs toksiskās obligācijas, ASV varasiestādes pieprasa atmaksāt zaudējumus saistībā ar vērtspapīriem, kurus pārvalda "Fannie Mae" un "Freddie Mac", norāda laikraksts.

Neviena no iepriekš minētajām bankām komentārus šajā jautājumā nesniedz, taču tās uzsver, ka šos zaudējumus izraisījusi vispārējā ekonomikas lejupslīde, nevis krāpniecība saistībā ar hipotekāriem aizdevumiem.

Bankas arī norāda, ka "Fannie Mae" un "Freddie Mac" ir pieredzējuši investori, kas apzinājās, kādu risku šie vērtspapīri iekļauj.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits