Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Klintone sāk ceļu uz Balto namu

Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura ir galvenā pretendente uz Demokrātu partijas nomināciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, otrdien ar uzrunu Montičelo pilsētiņā Aiovas štatā sāks savu priekšvēlēšanu kampaņu. Pieredzējusī politiķe svētdien beidzot pielika punktu ilgstošajām spekulācijām par viņas iespējamo iesaistīšanos cīņā par Baraka Obamas nomaiņu Baltajā namā.

Atšķirībā no 2008. gada, kad viņa sīvā cīņā par Demokrātu partijas nomināciju piekāpās uzlecošajai zvaigznei B. Obamam, šoreiz H. Klintonei partijas iekšienē nav nopietnu pretinieku, kas varētu šķērsot ceļu pretī kārotajam mērķim. To apzinās arī Republikāņu partija, kuras pārstāvji sākuši vārdiskus uzbrukumus H. Klintonei. 

Klintone savu kandidatūru pieteica ar internetā publicētu divu minūšu garu videorullīti, kurā dažāda vecuma, rases un seksuālās orientācijas amerikāņi stāsta par saviem plāniem, piemēram, atgriešanos darba tirgū pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, uzņēmuma dibināšanu vai došanos pensijā. 

Pati Klintone video manāma epizodiski, sarunājoties ar vidusšķiras amerikāņiem un malkojam kafiju no kartona krūzītes. Tādējādi viņa apliecina vēlmi ieklausīties parastajos pilsoņos, lai varētu palīdzēt viņiem atgūties no ekonomiskās krīzes.  

"Ierindas amerikāņiem nepieciešams cīnītājs, un es vēlos tas būt," video apgalvo politiķe. "Jūs varat darīt vairāk, nekā tikai izdzīvot. Jūs varat izrauties priekšā un palikt tur. Jo, kad ģimenes ir stipras, arī Amerika ir stipra. Tādēļ es dodos ceļā, lai nopelnītu jūsu balsis." 

Kandidatūras pieteikuma video neizskan konkrētas idejas, kuras viņa realizētu, ja kļūtu par ASV pirmo prezidenti sievieti. Politisko kampaņu eksperti uzskata, ka Klintonei ir jāizmanto sava autoritāte un jānāk klajā ar liela mēroga iniciatīvām, piemēram, cīņā ar klimata izmaiņām. 

Svētdien bijusī valsts sekretāre no Ņujorkas devās uz pirmo priekšvēlēšanu kampaņas pieturvietu – Aiovas štatu. 1600 kilometru garo ceļu viņa vēlējās mērot nevis ar lidmašīnu, bet ar vienkāršu busiņu, kas brauciena laikā šķērsoja vēl četru štatu teritoriju. "Viņa mīl ceļot ar auto un cer pa ceļam satikt cilvēkus," kāds viņas palīgs sacīja telekanālam CNN. Pēc tam viņai paredzēts 2000 kilometru garš brauciens uz Ņūhempšīras štatu. 

Klintoni ar iesaistīšanos cīņā par ASV prezidenta amatu sveicis ne tikai pašreizējais Baltā nama saimnieks Obama, bet arī ārvalstu politiķi. Francijas sociālistu valdības premjerministrs Manuels Vals un bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ar sociālā tīkla Twitter starpniecību novēlējuši viņai veiksmi. Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers savus veiksmes vēlējumus publicēja valsts populārākajā laikrakstā Bild.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Klintone sāk ceļu uz Balto namu lasiet otrdienas, 14. aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits