Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ķīna vaino ASV gaisa balonu lidināšanā, ASV notriec vēl vienu lidojošu objektu

Ķīnas un ASV ķīviņi par izlūkošanas balonu lidojumiem pastiprinājušies pēc tam, kad pirmdien Pekina apsūdzēja Vašingtonu, ka ASV gaisa baloni kopš pagājušā gada sākuma lielā augstumā ielidojuši Ķīnas teritorijā vairāk nekā 10 reizes, vēsta AFP.

Savukārt ASV gaisa spēki svētdien notriekuši neidentificētu lidojošu objektu, kas ir jau ceturtais lidojošais objekts, kurš virs ASV un Kanādas notriekts šajā mēnesī.

BBC vēsta, ka ASV prezidents Džo Baidens svētdien pavēlēja notriekt 6100 metru augstumā (tāds apdraud civilās aviācijas lidojumu drošību) lidojošu objektu. Tas ar raķeti, kas izšauta no iznīcinātāja F-16, tika izdarīts virs Hūrona ezera Mičiganas štatā. ASV bruņoto spēku Ziemeļu pavēlniecības komandieris ģenerālis Glens Vanherks paziņoja, ka tas bijis astoņstūru struktūras objekts ar tam pievienotām atsaitēm. Atbildot uz jautājumiem par virs Ziemeļamerikas šomēnes iznīcināto lielā augstumā lidojošo objektu izcelsmi, ģenerālis teica, ka nav indikāciju, ka tie radījuši tiešu apdraudējumu. "Es tos neraksturotu kā balonus. Ir iemesli, kāpēc mēs tos dēvējam par objektiem. Tie ir ļoti, ļoti mazi objekti, kuru virsmas laukums konstatēšanai radarā ir ļoti, ļoti mazs. Es ļaušu izlūkdienestiem un pretizlūkošanas dienestiem to noskaidrot," atbildēja G. Vanherks uz mediju jautājumiem, vai šiem objektiem iespējama ārpuszemes izcelsme.

4. februārī ASV gaisa spēki notrieca gaisa balonu virs okeāna pie Dienvidkarolīnas piekrastes. ASV paziņoja, ka tas ir spiegošanas balons, savukārt Ķīna uzstāja, ka tas ir no kursa novirzījies meteoroloģijas balons. Vakar Ķīnas Ārlietu ministrijas runasvīrs Vans Veņbiņs aicināja ASV "paskatīties uz sevi, nevis vainot Ķīnu un celt tai neslavu".

10. februārī lidojošs objekts tika notriekts virs Aļaskas štata. Tam neesot bijušas nekādas kontroles vai propulsijas sistēmas. 11. februārī ASV iznīcinātājs virs Jukonas Kanādā notrieca cilindrisku objektu, kurš bijis mazāks nekā pirmais notriektais balons.

ASV līdz šim izskanējuši dažādi viedokļi par to, kas šie ir bijuši par objektiem, un aicinājumi Baltajam namam sniegt konkrētāku informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits