Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kanāda pasludina Trampu atbalstošo Proud Boys par teroristisku grupējumu

Kanādas valdība pasludinājusi galēji labējo grupējumu Proud Boys (Lepnie zēni) par teroristisku grupējumu, uzsverot tā būtisko lomu pagājušajā mēnesī notikušajā iebrukumā ASV Kongresā, kura laikā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, vēsta Reuters.

Lai gan Proud Boys nekad nav rīkojis uzbrukumus Kanādas teritorijā, tās sabiedrības drošības ministrs Bils Blērs trešdien paziņoja, ka drošības struktūras paudušas lielu norūpētību par grupējuma aktivitātēm. "Pēdējā laikā vērojams nopietns un uztraucošs ar grupējumu saistītās vardarbības pieaugums – ne tikai retorikā, bet arī aktivitātēs un darbības plānos, īpaši – pēc ASV prezidenta vēlēšanām, tāpēc mums vajadzēja šādi rīkoties," vēršanos pret grupējumu skaidroja ministrs. Kanāda ir pirmā valsts pasaulē, kura pasludinājusi Proud Boys par teroristisku grupējumu.

Tas nozīmē, ka bankām un finanšu institūcijām jāiesaldē tā finanses, Kanādas pilsoņiem turpmāk ir nelikumīgi veikt darbības ar grupējuma īpašumiem. Grupējuma locekļiem var liegt iebraukšanu Kanādas teritorijā. Kanāda teroristisko grupējumu sarakstam pievienojusi arī 12 citus grupējumus: trīs neonacistu organizācijas, astoņas organizācijas, kas ir saistītas ar islāmistu grupējumiem Al Qaeda un Islāma valsts, kā arī Kašmīras grupējumu Hizbul Mujahideen.

BBC vēsta, ka neilgi pirms Kanādas paziņojuma ASV Tieslietu departaments paudis, ka ir aizturēts viens no Proud Boys Sietlas nodaļas līderiem – 30 gadu vecais Ītans Nordīns, kurš ir jau vismaz astotais Proud Boys loceklis, kuram izvirzītas apsūdzības saistībā ar iebrukumu Kapitolijā. Lai gan starp Kanādu un ASV pašlaik pastāv stingri ceļošanas ierobežojumi, vismaz divi iebrukuma Kapitolijā dalībnieki medijos tika identificēti kā kanādieši. Attēlos redzams, ka pūlī pie Kapitolija tiek plivināts arī Kanādas karogs.

Proud Boys 2016. gadā izveidoja kanādietis Gevins Makiness, kurš bija viens no mediju uzņēmuma Vice Media dibinātājiem. Šis uzņēmums gan aktīvi centies distancēties no G. Makinesa un Proud Boys. Grupējuma dalībnieki ir galēji labēji noskaņoti vīrieši, kuri iestājas pret imigrantiem, par šaujamieroci katram pilsonim, par tradicionālām dzimumu lomām un iesaistās vardarbīgā konfrontācijā ar galēji kreisajiem oponentiem. Iestājoties grupējumā, tā biedriem ir jādeklarē, ka viņi ir "rietumnieku šovinisti, kas atsakās atvainoties par modernās pasaules izveidošanu". Proud Boys ir deklarējis pilnīgu atbalstu Donaldam Trampam, kurš atteicies nosodīt grupējuma aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits