Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Eksperts: Herisa ir labākais variants demokrātu kandidatūrai uz ASV prezidenta amatu

Pēc ASV prezidenta Džo Baidena izstāšanās no cīņas par pārvēlēšanu amatā pašreizējā Savienoto Valstu viceprezidente Kamala Herisa ir labākais variants iespējamai kandidēšanai no Demokrātu partijas, aģentūrai LETA pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Hārvarda universitātes viespētnieks Māris Andžāns.

Viņš neuzskata, ka līdz ar Baidena paziņojumu jau droši var apgalvot, ka Donalds Tramps atkārtoti tiks ievēlēts ASV prezidenta amatā. Reitingos un aptaujās Tramps, protams, ir priekšā, bet starpība, viņaprāt, ir bijusi pietiekami neliela.

"Līdz ar to ir pārsteidzīgi teikt, ka viņam tagad viss padosies. Es domāju, ka tādā ziņā Herisas kandidatūra ir laba zīme, jo demokrātu rindās bija iestājusies pamatīga panika un liels satraukums, jo sliktāk būtu bijis, ja Baidens nākamajā debatē vienkārši nogāztos no podesta vai vēl trakāk - aizietu viņsaulē," uzsvēra eksperts.

Vienlaikus Andžāns atzina, ka Herisa nav īpaši populāra, bet viņa ir pietiekami pārbaudīta vērtība, un viņai ir atpazīstamība nacionālajā līmenī.

Patlaban Herisa šādā situācijā ir iespējami labākais variants izvirzīšanai kandidēšanai, turklāt jau tagad redzams, ka daudzi Demokrātu partijas smagsvari pauduši atbalstu viņas iespējamai kandidatūrai.

Vaicāts, vai Baidena atteikšanos kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās savā labā varētu izmantot Krievija un Ķīna, lai veiktu kādas darbības pasaules karstajos punktos, eksperts atbildēja, ka diezin vai abas valstis mēģinās ASV tagad vēl aktīvāk izaicināt. "Es nedomāju, ka mēģinās izaicināt kaut ko, jo Herisa ir uz vienas līnijas, savā ziņā ir Baidena surogāts un stāvējusi visur viņam līdzās," sacīja Andžāns.

Kopumā vērtējot palikušo laiku līdz ASV prezidenta vēlēšanām, eksperts uzskata, ka nav izslēgti vēl kādi pārsteigumi. "Kur nu vēl interesantāk! Divi faktiski 80 gadus veci kandidāti. Vienu notiesā, tad mēģina nogalināt, bet otrs izstājas no kandidēšanas. Domāju, ka vēl visādi pārsteigumi var būt priekšā," piebilda Andžāns.

Jau vēstīts, ka 81 gadu vecais Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā un izteica atbalstu Herisas kandidatūrai. Baidena vājais sniegums debatēs ar Trampu jūnija beigās, kā arī regulārās pārteikšanās un nespēja skaidri izteikties bija radījušas bažas, ka viņš nevarētu uzvarēt republikāņu kandidātu Donaldu Trampu un nostrādāt vēl vienu prezidenta amata termiņu. Daudzi demokrātu politiķi bija aicinājuši Baidenu atteikties no kandidēšanas.

Pēc Baidena atteikšanās kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās daudzi Demokrātu partijas politiķi pauduši atbalstu viceprezidentes Herisas kandidatūrai. 

Prezidenta amata kandidāts oficiāli tiks izvirzīts Demokrātu partijas konventā, kas sāksies 19.augustā Čikāgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits