Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Donaldu Trampu apsūdz islāmofobijā

Kārtējo sašutuma vētru ASV sacēlis nekustamo īpašumu magnāts Donalds Tramps, kurš ir favorīts cīņā par Republikāņu partijas nomināciju 2016. gada prezidenta vēlēšanās. Pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama, reaģējot uz  islāmistu sarīkoto apšaudi Kalifornijā pagājušajā nedēļā, aicinājis amerikāņus neatgrūst musulmaņus, Tramps paziņojis, ka ir jāaizliedz musulmaņiem iebraukt Savienotajās Valstīs.

Viņa izteikumus nosodījusi ASV musulmaņu kopiena, Baltais nams un partijas biedri. Miljardieris arī izpelnījies salīdzinājumus ar Francijas galēji labējo politiķi Marinu Lepenu. 

Atbalstītāju ovācijas

Tramps pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka "Savienotās Valstis ir jāslēdz musulmaņiem pilnīgi un galīgi" un tā tam esot jāpaliek līdz brīdim, kamēr varasiestādes sapratīšot, kāda ir musulmaņu attieksme pret ASV. 

Viņaprāt, "lielai daļai musulmaņu" esot naids pret amerikāņiem. "Kamēr mēs nespēsim noteikt un saprast šo problēmu un briesmas, ko tā rada, mūsu valsts nedrīkst būt upuris šausminošiem uzbrukumiem, kurus veic cilvēki, kas tic tikai džihādam un kuriem nav nekādas cieņas pret cilvēka dzīvību," paziņojumu citē ziņu aģentūra Associated Press.

Intervijā telekanālam Fox News Tramps precizējis, ka ierosinājums neattiekšoties uz musulmaņiem, kas jau dzīvo Savienotajās Valstīs, un vairākiem tūkstošiem, kas ASV bruņoto spēku sastāvā dienē ārvalstīs. 

Lai pamatotu savu ierosinājumu, Tramps atsaucies uz konservatīvās domnīcas Center for Security Policy datiem, ka it kā 25% pasaules musulmaņu attaisnojot vardarbību pret amerikāņiem. Respektablā pilsoņu tiesību aizstāvības organizācija Southern Poverty Law Center domnīcas vadītāju Frenku Gefniju, kurš pazīstams ar kritisku attieksmi pret musulmaņiem, sauca par "vienu no zināmākajiem amerikāņu islāmofobiem".  

Vēlāk, uzrunājot atbalstītājus Dienvidkarolīnas štatā, Tramps atkārtoti nolasīja paziņojumu, izpelnoties skaļas ovācijas. Seši no septiņiem klātesošajiem, kurus uzrunāja telekompānija CNN, atbalstīja viņa ierosinājumu. "Mums noteikti ir jāaizliedz iebraukšana musulmaņiem," sacīja 75 gadus vecais Čārlijs Marzka. "Iemesls ir vienkāršs: mēs nezinām, kāda ir viņu nostāja."

Izmanto cilvēku bailes

Trampa izteikumi satraukuši ASV musulmaņus. "Ir satraucoši, ka kaut kas tāds nāk no cilvēka, kas vēlas ieņemt augstāko amatu šajā valstī. Tie ir neapdomīgi un neamerikāniski izteikumi. Donalds Tramps izklausās vairāk pēc linča tiesas vadoņa, nevis mūsu lieliskās nācijas līdera," ASV musulmaņu tiesību aizstāvības organizācijas CAIR izpilddirektoru Nihādu Avādu citē Reuters.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Donaldu Trampu apsūdz islāmofobijā lasiet trešdienas, 9. decembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits