Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ASV tiesnese samazina summu, kas Monsanto jāmaksā vēža slimniekam

Tiesnese Sanfrancisko pilsētā pirmdien samazināja summu, kas agroķīmijas firmai Monsanto ir jāsamaksā bijušajam dārzniekam, kurš saslimis ar vēzi pēdējā stadijā herbicīda Roundup lietošanas dēļ, no 289 miljoniem ASV dolāru līdz 78 miljoniem dolāru.

Sanfrancisko Augstākās tiesas tiesnese Sjūzena Bolanosa noraidīja Monsanto prasību sarīkot jaunu prāvu, bet samazināja piespriesto soda naudu par kaitējumu, lai tā atbilstu likumam par šādu soda naudu aprēķināšanu.

Zvērināto tiesa Sanfrancisko 10.augustā nolēma, ka Monsanto ir jāsamaksā 250 miljoni dolāru kā soda nauda par kaitējumu un 39 miljoni dolāru kā kompensācija par kaitējumu Deveinam Džonsonam, kuram 2014.gadā 42 gadu vecumā tika diagnosticēta limfoma.

Bolanosa atzina, ka 250 miljoni dolāru kā soda nauda par kaitējumu ir pārāk liela, un samazināja to līdz 39 miljoniem dolāru. Tiesnese 11.oktobrī bija paziņojusi, ka apsver šīs soda naudas anulēšanu, jo prāvā neesot sniegti pierādījumi, ka Monsanto darbinieki ignorējuši pierādījumus par to, ka minētais herbicīds izraisa vēzi.

Džonsons ir viens no vairākiem simtiem vēža slimnieku, kuri iesūdzējuši tiesā Monsanto, un zvērināto tiesas lēmums var kļūt par precedentu citām lietām pret šo firmu.

Džonsona lieta tika izskatīta pirms pārējām, jo viņš mirst no vēža pēdējā stadijā.

Džonsons vaino savās ciešanās Monsanto ražoto Roundup un ir apsūdzējis firmu, ka tā slēpusi šī herbicīda bīstamību.

Monsanto noliedz apsūdzības un apgalvo, ka šī herbicīda aktīvā sastāvdaļa glifosāts ir droša.

Džonsons, strādājot par dārznieku Sanfrancisko līča skolu rajonā, izsmidzināja Roundup un citu Monsanto produktu Ranger Pro.

Brāzmaina vēja laikā smidzinātais herbicīds reizēm nokļuva viņam uz sejas. Vienreiz, kad saplīsa šļūtene, herbicīdā samirka viss viņa ķermenis.

Kad Džonsonam uz miesas radās izsitumi, viņš sazinājās ar firmu, bet netika brīdināts, ka Roundup var izraisīt vēzi, prāvā sacīja viņa advokāts.

Tiesnesis Vinss Čabrija jūlijā noraidīja Monsanto prasību izbeigt šo lietu. Firma apgalvoja, ka vairāk nekā 400 prasītāji nespēj pierādīt to, ka glifosāts izraisa ne-Hodžkina limfomu, kas skar leikocītus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits