Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ASV pilsētā ieved karaspēku

ASV Misūri štata gubernators pirmdien lika nosūtīt Nacionālās gvardes karavīrus uz nemieru pārņemto Sentluisas priekšpilsētu Fērgusonu, lai atjaunotu kārtību, ko tur pirms vairāk kā nedēļas izjauca vardarbīgi protesti, kas sākās pēc tam, kad baltais policists neskaidros apstākļos nogalināja neapbruņotu melnādainu pusaudzi. Notikumi Fērgusonā bijis viens no iemesliem, kādēļ Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama nedēļas nogalē pārtrauca atvaļinājumu un atgriezās Vašingtonā, otrdien raksta laikraksts Diena

Neskatoties uz Fērgusonā izsludināto komandantstundu, naktī uz pirmdienu 20 tūkstošu iedzīvotāju lielajā priekšpilsētā vairāki simti agresīvi noskaņotu cilvēku apmētāja policistus ar pudelēm, kas bija pildītas ar degmaisījumu, likumsargu virzienā raidīti arī šāvieni no šaujamieročiem. Vispārējā haosa apstākļos ļaunprāši izmantojuši izdevību, lai aplaupītu veikalus. Lai apturētu trakojošo pūli, policisti tā virzienā raidīja asaru gāzi un gumijas lodes, vēsta BBC.

Vietējā policija atzīmē, ka vairākums protestētāju, kas kopš 9. augusta ik vakaru iziet Fērgusonas ielās, lai pieprasītu taisnīgu izmeklēšanu 18 gadus vecā Maikla Brauna slepkavības lietā, ir miermīlīgi noskaņoti. Tomēr atsevišķi provokatori dara visu, lai demonstrācijas pārvērstos par grautiņiem. "Mums nebija citu alternatīvu, kā atbildēt ar bargākiem pasākumiem," sacīja Misūri štata policijas kapteinis Rons Džonsons.

Pēc nedēļas nogalē notikušajām nekārtībām štata gubernators Džejs Niksons, kurš pagājušajā nedēļā Fērgusonā izsludināja ārkārtas stāvokli un ieviesa komandantstundu, pirmdien paziņoja par savu lēmumu ievest pilsētā Nacionālo gvardi, lai "atjaunotu mieru un kārtību", raksta Reuters.

"Miermīlīgus protestus izkropļoja noziedzība, ko organizēja atsevišķi indivīdi, daudzi no kuriem nemaz nav no Fērgusonas un Misūri štata, viņu rīcība apdraud pilsētas iedzīvotājus un uzņēmējdarbību," teikts gubernatora paziņojumā. "Šī rīcība ir necieņas izrādīšana Maikla Brauna ģimenei un Fērgusonas iedzīvotājiem, kuri alkst pēc taisnīguma un drošības savās mājās." Nogalinātā jaunieša sērojošā māte ASV medijiem sacīja, ka miers pilsētā iestāsies tikai pēc tam, kad viņa nāvē atbildīgais policists būs aizturēts un likuma priekšā atbildēs par nodarīto.

Fērgusonā divas trešdaļas iedzīvotāju ir melnādainie, bet vietējā policijā lielākā daļa darbinieku ir baltie, tādēļ daudzi vietējie uzskata, ka Brauna slepkavībai bija rasistisks motīvs. Viņu aizdomas pastiprināja arī policijas vadība, kas tikai sešas dienas pēc notikušā atklāja incidentā iesaistītā likumsarga identitāti.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā ASV pilsētā ieved karaspēku otrdienas, 19.augusta, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits