Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ASV notiesā Meksikas bijušo drošības ministru par kukuļiem no narkokarteļa

Zvērinātie ASV tiesā Ņujorkā atzinuši bijušo Meksikas sabiedriskās drošības ministru Henaro Garsiju-Lunu par vainīgu līdzdalībā narkotiku kontrabandā un miljonu dolāru saņemšanu no Meksikas lielākā kriminālā grupējuma – Sinaloas narkokarteļa, vēsta BBC. Pats H. Garsija-Luna, kurš tika aizturēts ASV Teksasas štatā 2019. gadā, savu vainu tiesā noliedzis.

54 gadus vecajam eksministram, kurš ir visaugstākā bijusī Meksikas amatpersona, kas līdz šim notiesāta ASV, draud cietumsods no 20 gadiem līdz mūža ieslodzījumam. Piespriestais sods tiks paziņots 27. jūnijā.

Meksikas Drošības ministrija, ko no 2006. līdz 2012. gadam vadīja H. Garsija-Luna, ir ekvivalents ASV Federālajam izmeklēšanas birojam. Pirms tam viņš bija Meksikas Federālās policijas vadītājs.

ASV prokurori tiesā teica, ka viņš ir saņēmis miljonus dolāru, ko viņam koferos piegādājuši pašlaik cietumā ASV ievietotā Hoakina Gusmana (iesauka El Čapo) vadītā Sinaloas narkokarteļa locekļi. Apmaiņā pret to bijušais ministrs, kurš tika uzskatīts par Meksikas pasludinātā kara pret narkotikām arhitektu, sniedza Sinaloas kartelim informāciju par tā konkurentiem un brīdināja par likumsargu plānotajām operācijām.

Informācija par H. Garsijas-Lunas saistību ar narkokarteli sāka izskanēt tiesas prāvā pret H. Gusmanu, kuram 2019. gadā pieprieda mūža ieslodzījumu. Bijušais karteļa loceklis Hesuss Sambada (iesauka Rejs) tiesā stāstīja, ka personīgi piegādājis naudu H. Garsijam-Lunam. Viņa apsūdzībās tika izmantotas deviņu ar izmeklēšanu sadarbojošos liecinieku, pārsvarā notiesātu karteļu bijušo locekļu, liecības.

Tieši uz to ir norādījuši H. Garsijas-Lunas aizstāvji, kas uzsver, ka apsūdzības bijušas balstītas uz tādu noziedznieku meliem, kuri gribējuši sodīt viņu par viņa ieguldījumu cīņā pret narkotikām un, sadarbojoties ar prokuroriem, samazināt savu sodu. "Valdība bija spiesta samierināties ar apsūdzībām, kas balstītas uz vieniem no visbēdīgāk slavenajiem un nežēlīgākajiem noziedzniekiem, kuri liecinājuši šajā tiesas namā," H. Garsijas-Lunas advokāta Sesara de Kastro pēc sēdes teikto citē AFP. 

Bijušajam ministram, kurš 2012. gadā pēc valdības maiņas Meksikā pārvācās uz dzīvi Maiami ASV, izvirzītas arī vairākas apsūdzības Meksikā, kas saistītas ar kukuļņemšanu un valdības kontraktu nepamatotu piešķiršanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits