Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV Meinas štats bloķē Trampa kandidēšanu priekšvēlēšanās

ASV Meinas štata administrācija ceturtdien bloķēja eksprezidenta Donalda Trampa kandidēšanu prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanās no Republikāņu partijas šajā štatā, jo viņš bijis iesaistīts savu piekritēju uzbrukumā ASV Kapitolijam 2021.gada 6.janvārī.

Meinas štata sekretāre Šena Belouza savā spriedumā paziņoja, ka 2021.gada 6.janvāra nekārtības "notika pēc aizejošā prezidenta novēlējuma, viņam zinot par tām un tās atbalstot".

"ASV Konstitūcija nepacieš uzbrukumu mūsu valdības pamatiem, un [Meinas likumi] prasa man rīkoties, atbildot uz to," teikts štata augstākās vēlēšanu amatpersonas spriedumā.

Meina seko Kolorādo štata piemēram. Kolorādo štata Augstākā tiesa 19.decembrī nolēma, ka Tramps nevar balotēties republikāņu priekšvēlēšanās šajā štatā, jo bijis iesaistīts savu piekritēju uzbrukumā ASV Kapitolijam 2021.gada 6.janvārī. 

Abi spriedumi tika pamatoti ar ASV Konstitūcijas 14.labojumu, kas amatpersonām, kuras devušas zvērestu atbalstīt ASV konstitūciju, liedz nākotnē ieņemt amatu, ja tās ir "iesaistītas dumpī".

Ir paredzams, ka šie spriedumi tiks pārsūdzēti ASV Augstākajā tiesā.

Trampa vēlēšanu kampaņa nosodīja Belouzas spriedumu kā "vēlēšanu nozagšanas mēģinājumu un vēlēšanu tiesību atņemšanu amerikāņu vēlētājiem".

"Šie partejiskie mēģinājumi iejaukties vēlēšanās ir naidīgs uzbrukums amerikāņu demokrātijai," paziņoja Trampa kampaņas preses sekretārs Stīvens Čeungs. Viņš apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu un demokrātus par "paļaušanos uz valdības institūciju spēku, kas aizsargātu viņu turēšanos pie varas".

Čeungs sacīja, ka Tramps pārsūdzēs Meinas štata sekretāres spriedumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits