Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

ASV kongress: Krievija Krimā plāno izvietot kodolieročus

ASV kongresa locekļi apsūdzējuši Krievijas valdību par plāniem anektētajā Krimas pussalā izvietot taktiskos kodolieročus, arī stratēģiskos bumbvedējus Tu-22M3 un operatīvi taktiskos raķešu kompleksus Iskander-M, vēsta Krievijas portāls Kommersant.ru.

Vēstulē ASV prezidentam Barakam Obamam norādīts, ka "kodolieroču izvietošana suverēnas valsts teritorijā bez tās piekrišanas ir gļēvs un cinisks lēmums. Tas ļaus Krievijai pietuvoties NATO bāzēm un sniegs tai militāras priekšrocības reģionā," raksta aģentūra LETA. 

Krievijas valdības neatļautās darbības, pēc ASV kongresa locekļu domām, ir vienošanās pārkāpšana starp Krievijas Federāciju un NATO, kas parakstīta 1997.gadā un atļāva Krievijas militārajiem pārstāvjiem atrasties alianses bāzēs un objektos. Likumdevēji jau ir aicinājuši prezidentu Obamu tuvākajā laikā informēt Kongresu par iespējamiem atbildes gājieniem.

Viens no tiem varētu būs visa veida kontaktu pārtraukšanu starp aliansi un Maskavu, kā arī Krievijas militārā personāla atsaukšana no NATO bāzēm un objektiem. Otrs risinājums būtu aizliegt Krievijai inspekcijas lidojumus tā dēvētā "atvērto debesu" līguma ietvaros.

Amerikas likumdevēji apstiprina, ka jau augusta sākumā Krievijas valdība pieņēmusi lēmumu pārvietot uz Krimu bumbvedējus Tu-22M3 un kompleksus Iskander-M, kas būtu spējīgi veikt spārnoto raķešu P-500 triecienus, kuras var aprīkot arī ar kodolgalviņām.

Kā uzskata ASV Senāta bruņoto spēku komitejas pārstāvis Džeimss Inofe, tas ir tiešs vienošanās pārkāpums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju, ko parakstījusi Padomju Savienība 1987.gadā. Šīs raķetes darbības rādiuss var sasniegt 2600 kilometrus, kamēr vienošanās aizliedz ražot un izmantot raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5500 kilometriem.

Kā ziņo avots Ģenerālštābā, lēmums par ieroču izvietošanu jau ir pieņemts, tomēr process pilnībā tiks pabeigts 2016.gadā (līdz tam paredzēts veikt zemes aviobāzu modernizāciju).

Tomēr Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka līdzīgi kompleksi var tikt izvietoti jebkurā vietā Krievijas teritorijā. "Kur gribēsim, tur liksim," norādīja Šoigu.

NATO paziņojusi, ka Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanās Krimā novedīs pie spriedzes palielināšanās Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits