Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Visā Latvijā norisinās Ēnu diena. Pieprasītākā profesija – policijas inspektors

Trešdien, 5. aprīlī, visā Latvijā norisinās izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia (JA Latvia) organizētais karjeras izglītības pasākums skolēniem Ēnu diena. Šogad ar dažādām profesijām skolēnus iepazīstina 1997 ēnu devēji, kopumā piedāvājot 10 991 vakanci. Skolēnu pieprasītākā profesija šogad - policijas inspektors, ierindojot aiz sevis iepriekšējo gadu līderi - programmētāja vakanci.

“Šogad redzam lielāku aktivitāti gan no skolēnu, gan darba devēju puses, - vakanču un arī ēnot gribētāju ir vairāk kā pirms pandēmijas. Skolēnu izvēle iepazīt kādu noteiktu profesiju gan ir cieši saistīta ar darba devēju vakanču piedāvājumu, un šogad Valsts policija bijusi gana aktīva, paplašinot ēnu vietu iespējas, tostarp reģionos, ko skolēni labprāt izmantoja un tādēļ šī profesija ierindojusies topa pašā augšgalā,” stāsta Ēnu dienas rīkotājs, “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Šogad pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū ir policijas inspektors (392 pieteikumi), programmētājs (301 pieteikums), gaisa kuģa pilots (255), fizioterapeits (218), arhitekts (213), gaisa kuģa stjuarts (182), ķirurgs (175) un žurnālists (158).

Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir policijas inspektors (139 vakances), ugunsdzēsējs/glābējs (99), vadītājs/direktors (92), projektu vadītājs (70), sabiedrisko attiecību speciālists (62), farmaceits (52), bibliotekārs (48) un fizioterapeits (46).

“Nereti karjeras izvēle jaunietim ir izaicinājumu pilns brīdis un ir būtiski pirms lielās izvēles sniegt iespēju apzināt dažādu jomu daudzās iespējas. Šogad “Maxima Latvija” ir Ēnu dienas iedvesmotājs un patiesi lepojamies, ka varam ne tikai iedvesmot atpazīstamāko karjeras izaugsmes pasākumu Latvijā, bet arī ļaut jauniešiem ielūkoties plašajā mazumtirdzniecības jomā, atklājot vēl neatklāto un parādot, cik daudz profesiju tā slēpj. Šogad arī mēs ar lepnumu uzņemsim vairāk nekā 80 ēnas, kas iepazīs gan administratīvo darbu, gan ieskatīsies pārtikas ražošanas un loģistikas profesiju klāstā, kā arī Rīgā un reģionos atklās veikalu darbības aizkulises, ” stāsta Inga Šeninga, “Maxima Latvija” personāla direktore.

Jau pirms Ēnu dienas veiktajā “Junior Achievement Latvia” karjeras aptaujā noskaidrojās, ka skolēni visvairāk interesējas par darba iespējām medicīnas nozarē. Tieši medicīnas nozare ar 1015 skolēnu pieteikumiem ir bijusi pieprasītākā šogad arī Ēnu dienā, otrajā vietā ierindojas valsts pārvalde ar 945 pieteikumiem, bet vakances dažādās pašvaldību iestādēs saņēmušas 810 pieteikumus.

Ēnot dažādu profesiju pārstāvjus šogad ir iespēja arī jauniešiem no Ukrainas. UNICEF projekta "Uplift Youth" ietvaros “Junior Achievement Latvia” aicinājumam atsaucās 85 darba devēji, piedāvājot ukraiņu skolēniem teju 550 vakances dažādos Latvijas reģionos.

“Ukraiņu skolēni ar prieku izmanto iespēju vērot dažādu profesiju aizkulises Latvijā un atzīst, ka šī viņiem ir jauna pieredze, jo šāda mēroga karjeras plānošanas aktivitātes viņu valstī nav bijušas,“ turpina Jānis Krievāns.

Aktīvi Ēnu dienā iesaistās arī Rīgas Tehniskā universitāte, kur savu nākotnes profesiju iepazīt dosies teju 100 skolēni. Turklāt sadarbojoties ar CERN Nacionālo kontaktpunktu Latvijā, un ar Izglītības un zinātnes ministrijas finansiālu atbalstu RTU sniedz jauniešiem unikālu iespēju ieskatīties Latvijas zinātnieku darbā Eiropas kodolpētniecības centrā (CERN), Šveicē. Šogad CERN strādājošos RTU un Latvijas Universitātes zinātniekus ēno pieci vidusskolēni.

“Rīgas Tehniskā universitāte Ēnu dienā labprāt atver savas laboratorijas skolēniem, lai viņi uzzinātu, kā ikdienā norisinās zinātnieku darbs un kādu labumu no tā gūst sabiedrība. Mums kā zinātnes universitātei ir svarīgi gan sagatavot jauniešus darba tirgum, kur trūkst inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju speciālistu, gan arī jaunos cilvēkus ieinteresēt pētniecībā un inovāciju radīšanā, jo tas veicinās Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un līdz ar to – mūsu sabiedrības labklājību,” saka RTU rektors Tālis Juhna.

Skolēnu interesi par Ēnu dienu atspoguļo portālā www.enudiena.lv reģistrētais skolēnu skaits, šogad tie jau ir 34 191 potenciālais ēnotājs. Vislielāko interesi izrādījuši ēnotāji no Jelgavas Valsts ģimnāzijas (632), Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas (399) un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas (347). Aktīvākās pilsētas un novadi pēc ēnotāju pieteikumu skaita šogad – Rīga, Mārupe, Jelgava, Liepāja, Daugavpils un Ogre.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Šogad Ēnu dienu iedvesmo mazumtirdzniecības tīkls “Maxima Latvija” un atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte.

ĒNU DIENA ir “Junior Achievement” Latvijā reģistrēta preču zīme un jebkura ĒNU DIENAS nosaukuma izmantošana saistībā ar karjeras izglītības aktivitātēm ēnu devējiem ir jāsaskaņo ar organizāciju.

Visa jaunākā informācija par programmu Ēnu diena atrodama portālā www.enudiena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas