Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Valdība atbalsta LM priekšlikumu palielināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti

Valdība otrdien, 4.jūnijā, atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto informatīvo ziņojumu _Par valsts atbalsta palielināšanu personām ar invaliditāti, kas no 2014.gada 1.janvāra paredz palielināt valsts atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti, portālu Diena.lv_ informēja ministrijā.

Par šīm iniciatīvām valdība vēl lems, strādājot pie 2014.gada valsts budžeta. 

LM rosina 2014.gadā par 50 latiem mēnesī palielināt pabalsta apmēru cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem nepieciešama kopšana. Tas nozīmē, ka pabalsts pieaugušiem cilvēkiem būtu pielīdzināts bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēram. Līdz ar to cilvēkam ar ļoti smagu invaliditāti, kuram nepieciešama nepārtraukta īpaša kopšana, sasniedzot 18 gadu vecumu, valsts atbalsts varētu palikt līdzšinējā 150 latu apmērā ik mēnesi.

LM aprēķini liecina, ka palielināto pabalstu būtu iespējams saņemt 11,5 tūkstošiem cilvēku. 2012.gada decembrī pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, saņēma 11 480 cilvēki.

Tāpat no 2014.gada 1.janvāra plānots palielināt valsts atbalstu cilvēkiem ar I un II grupas invaliditāti, kuri saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tas nozīmē, ka vispārējā gadījumā cilvēki ar I grupas invaliditāti līdzšinējo 45 latu vietā varētu saņemt 58,50 latus mēnesī, bet cilvēki ar II grupas invaliditāti - 54 latus mēnesī. I grupas invalīdi ar invaliditāti kopš bērnības līdzšinējo 75 latu vietā saņemtu 97,50 latus mēnesī, bet cilvēki ar II grupas invaliditāti, kuri ir invalīdi kopš bērnības, saņemtu 90 latus mēnesī. Cilvēkiem ar III grupas invaliditāti palielinājums nav paredzēts.

Labklājības ministre Ilze Vinķele norāda: "Cilvēki ar invaliditāti ir viena no sabiedrības grupām Latvijā, kas visizteiktāk pakļauta nabadzības riskam, jo līdz ar invaliditāti, viņiem ir ierobežotas darba spējas un iespējas bez papildu atbalsta pilnvērtīgi iekļauties darba tirgū un integrēties sabiedrībā. Taču neaizmirsīsim, ka šie cilvēki nav zaudējuši tiesības būt pilnvērtīgi sabiedrības locekļi.  Par savu uzdevumu laikā, kad valsts budžetā ir parādījušies pieejamie brīvie līdzekļi, uzskatu šīs iniciatīvas virzīšanu un īstenošanu, kas būtu būtisks atbalsts šai nabadzības riskam pakļautajai sabiedrības grupai."

Saskaņā ar LM rīcībā esošo informāciju valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu pašlaik saņem 17,7 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti. Palielinātos pabalstus no nākamā gada plānots izmaksāt 9068 cilvēkiem ar II invaliditātes grupu un 2881 cilvēkam ar I invaliditātes grupu.

Valsts atbalsta palielināšanai cilvēkiem ar invaliditāti 2014.gadā no valsts pamatbudžeta papildus nepieciešami 10,5 miljoni latu. 2015.gadā papildus būs vajadzīgi 12 miljoni latu, savukārt 2016.gadā - 13,7 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas