Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība atbalsta ieceri celt sodus par smēķēšanas un tabakas izplatīšanas pārkāpumiem

Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri palielināt sodus par dažādiem smēķēšanas un tabakas izplatīšanas ierobežojumu pārkāpumiem.

VM sagatavotie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, par kuriem gala lēmumu pieņems Saeima, tiek veikti saistībā ar topošo Administratīvās atbildības likumu, kas no 1.janvāra aizstās Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Grozījumi paredz par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos, personām zem 18 gadiem piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro.

Tāpat arī noteikts, ka par tabakas izstrādājumu tirdzniecību, uz kuriem nav izvietoti unikālie identifikatori vai drošības elementi, kā arī par normatīvo aktu neievērošanu attiecībā uz tabakas izstrādājumu izsekojamības sistēmas darbību - juridiskajām personām piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 3550 eiro.

Tikmēr par likuma prasībām neatbilstošu telpu ierādīšanu smēķēšanai paredzēts palielināt sodu juridiskajām personām līdz 1000-2500 eiro līdzšinējo 210-350 eiro vietā.

Par jaunu tabakas izstrādājumu laišanu tirgū bez informācijas sniegšanas kompetentajai institūcijai, par tabakas produktu tirdzniecību, kuri nav marķēti ar akcīzes nodokļa markām, par tādu cigarešu realizāciju, kuru daudzums uz iepakojuma atšķiras no daudzuma, kāds norādīts uz akcīzes nodokļa markas un par tabakas produktu iegādāšanos ar distances līguma palīdzību līdz šim tika piemērota preces konfiskācija, bet, tā kā Administratīvās atbildības likums vairs neparedz šāda soda veidu, turpmāk tiks piemērots tikai naudas sods.

Tāpat paredzēts, ka par bērna iesaistīšanu alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanā - piemēros naudas sodu no 35 eiro līdz 700 eiro.

Kā skaidroja VM, soda mēru paaugstināšana nepieciešama, jo esošie sodi par pārkāpumiem nav pietiekoši efektīvi, un par to liecinot Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtā statistika par piemēroto administratīvo sodu skaitu par atsevišķu normu pārkāpumiem.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu.

Top komentāri

nu gan
n
Tā nav Latvijas pirmā problēma...,nu bet uz naudas kāsšanu gan naski...
aprobežota ierēdniecība
a
aprobežota, mazohistiska ierēdniecība, kas to vien māk, kā celts sodus. Paprasi kaut ko citu - to mēs nevaram!
Sods, tiesu izpildītājs, aploksne
S
vai emigrācija. Tāds ir Latvijas sodu algoritms
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas