Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte pagaidām nav mainījusies

Lai arī publiskajā telpā izskanējuši pieļāvumi, ka nedēļas sākumā pieteiktajai valdības iecerei par mājsēdi sekos intereses par vakcinēšanos samazināšanās, pirmās dienas par to neliecina un vakcinēšanās pret Covid-19 Latvijā šonedēļ pagaidām turpinās līdzīgā tempā kā pagājušajā nedēļā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Šonedēļ pirmajās trīs darbadienās pret Covid-19 sapotēti vidēji 11 500 cilvēki dienā, bet dati vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Pagājušajā nedēļā Latvijā pret Covid-19 tika vakcinēti ap 11 700 cilvēki dienā. Šie rādītāji atpaliek no augstākās vakcinēšanās aktivitātes pavasara beigās un vasaras sākumā, taču ir vismaz divreiz lielāki nekā vasarā. Vakcinācijas tempa pieaugums notika pēc valdības lēmuma daudziem strādājošajiem prasīt obligāti potēties.

Līdz šim visaugstākie vakcinēšanās rādītāji bijuši nedēļā no 24.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 16 800 cilvēki. Savukārt vienā dienā vakcinēto skaita rekords līdz šim fiksēts 28.maijā, kad potes saņēma ap 24 700 cilvēki. No 10.maija četras nedēļas pēc kārtas Latvijā katru nedēļu tika vakcinēti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vasarā šie rādītāji samazinājās pat trīskārt.

Vakar potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 10 975 personas, tostarp pirmo porti - 6257 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4380 cilvēki, tostarp 2401 cilvēks sapotēts ar Johnson&Johnson vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan tagad arī pēc potēšanās ar Johnson&Johnson vakcīnu iesaka saņemt otru poti no Pfizer vai Moderna.

Vēl 338 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Visi minētie dati vēl var mainīties, jo daļa datu par vakcinētajiem sistēmās tiek ievadīti ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikušas 374 iestādes, bet visvairāk sapotējusi Veselības centru apvienība.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 865 000 jeb ap 46% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 761 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 193 000 cilvēku ir saņēmuši Johnson&Johnson potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 954 000 jeb aptuveni 50,7% no visiem valsts iedzīvotājiem. Rēķinot pirmās potes un Johnson&Johnson vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,06 miljonus cilvēku.

Ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 3400 cilvēku jeb 0,18% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" pamatā potē cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti un senioriem.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson&Johnson jeb Janssen, taču AstraZeneca vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas