Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vakcinācija kā ceļošanas atļauja?

Par vienīgajām zālēm izejai no pandēmijas tiek uzskatīta masveida vakcinācija pret Covid-19, kas nesen sākusies daļā pasaules valstu. Vienlaikus arvien plašākas kļūst diskusijas par nepieciešamību pēc tā dēvētajām vakcinācijas pasēm – apliecinājumu, ka cilvēks ir saņēmis poti pret jauno koronavīrusu. Tās varētu būt vajadzīgas ceļošanai, taču citviet tiek apsvērta ideja, ka bez kovidpases nevarētu apmeklēt sporta un kultūras pasākumus vai pat pusdienot restorānā.

Eiropas Savienības (ES) valstu viedokļi ir ļoti atšķirīgi. Visas trīs Baltijas valstis šādas diskusijas atbalsta, taču Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Dienai pieļauj, ka, visticamāk, tās rezultēsies ar rekomendācijām, nevis stingri izpildāmiem noteikumiem. Kovidpases gan nebūtu nekas nebijis pasaulē, jo jau šobrīd ir rinda valstu, kurās pirms ieceļošanas ir jāvakcinējas pret kādu slimību, piemēram, pret dzelteno drudzi vai holeru.


Par un pret

Sarunas par Covid-19 vakcinācijas pasu nepieciešamību ir pašā sākuma fāzē. Visaktīvāk ideju par kovidpasēm atbalsta ES dienvidu valstis, kas skaidrojams ar šo valstu atkarību no tūrisma nozares ienākumiem, vēsta portāls lsm.lv. Piemēram, Grieķija parakstījusi līgumu ar vakcinācijas līderi Izraēlu, kas vakcinētajiem cilvēkiem ļaus ceļot starp abām valstīm. Grieķija arī aicinājusi Eiropas Komisiju (EK) atļaut izmantot vakcīnu sertifikātus ceļojumiem ES. Arī Spānija un Itālija uzskata, ka šāds dokuments palīdzētu ātrāk atjaunot normālu ikdienas dzīvi. Savukārt vienā no ASV prezidenta Džo Baidena pandēmijas apkarošanas rīkojumiem izteikts lūgums valdības aģentūrām izvērtēt Covid-19 vakcīnu sertifikātu sasaisti ar citiem vakcinācijas dokumentiem un to digitālo versiju izgatavošanas iespējamību. 

Tikmēr Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas principā atbalsta vakcīnu sertifikātus, kritiski vērtē ideju, ka tie tiek izmantoti kā priekšnoteikums ceļošanai. Iebildumus izteikusi arī Francija un Vācija. Idejas pretinieki uzskata, ka šāda dokumenta ieviešana palielinās nevienlīdzību un pastiprināsies diskriminācija, sadalot cilvēkus divās šķirās, vēsta BBC un laikraksts The NewYork Times. Aktuāls ir arī jautājums par datu aizsardzību. Izaicinājums ir radīt visā pasaulē pieņemtu dokumentu vai lietotni, kas aizsargātu privātumu un būtu pieejama cilvēkiem neatkarīgi no viņu bagātības vai piekļuves viedtālrunim, norāda The NewYork Times.

Tomēr vakcīnu pases iesaka ne tikai valdības. Kā vēsta The NewYork Times, pēc dažām nedēļām aviokompānijas Etihad Airways un Emirates sāks izmantot Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas (IATA) izstrādāto digitālo ceļošanas karti, lai palīdzētu pasažieriem pārvaldīt ceļojuma plānus un iesniegt dokumentus, apliecinot vakcinēšanos pret Covid-19 vai testa veikšanu. Savukārt britu tūrisma aģentūra ar vairāk nekā 50 gadu darbības pieredzi Saga paziņojusi, ka pasažieriem būs jābūt pilnībā vakcinētiem, informē BBC. Austrālijas lidsabiedrība Qantas pateikusi, ka ceļotājiem būs jāpierāda vakcinācija pret Covid-19, lai varētu iekāpt lidmašīnā. Savukārt Pasaules Ceļojumu un tūrisma padome paziņojusi, ka starptautisko ceļojumu atsākšanas stratēģijai jābūt balstītai uz testēšanu, nevis uz vakcīnām vērstu shēmu. 


Vēlamais minimums

Eiropas Komisijā Dienai norāda, ka vakcinācijas sertifikāts pirmkārt un galvenokārt ir paredzēts medicīniskiem nolūkiem un sadarbībā ar PVO tādu varētu ieviest visā pasaulē. Vienlaikus EK amatpersona neizslēdz, ka ES kopējā pieeja varētu veicināt šos sertifikātus nākotnē izmantot arī citos, ne tikai medicīniskās informācijas uzskaites nolūkos. Eiropadomē janvāra beigās secināts, ka jāturpina darbs pie standartizētas un savstarpēji izmantojamas vakcinācijas pierādīšanas veidlapas medicīniskiem nolūkiem, savukārt apstākļi, kuros šos sertifikātus varētu izmantot, tiks noteikti vēlāk.

Latvijas ārlietu ministrs uzskata, ka «ideāli būtu ieviest plašāku starptautisku standartu, bet kā minimums –  Eiropas Savienības standartu gan par vakcinācijas pasēm, kas atvieglotu pārvietošanos, gan par savstarpēju informācijas apmaiņu». Visticamāk, valstis vienosies par ļoti minimālu standartu, taču tas netraucēs katrai valstij atsevišķi pieņemt sīkāku regulējumu. Te gan ir divu politiku krustceles, jo veselības jautājumi ir valstu nacionālā atbildība, bet robežu šķērsošana jeb Šengenas politika – ES kompetence.

Jāņem vērā arī atšķirīgie viedokļi par vakcinācijas obligātumu – citviet, tostarp Latvijā (izņemot armiju), tā ir brīvprātīga, citur noteiktām darbinieku kategorijām nav izvēles iespēju. Joprojām ir daudz nezināmo par vakcīnu iedarbības ilgumu un savienojamību, kas varētu ietekmēt kopējās politikas izstrādi. Taču Latvijas "primārā pozīcija", pēc Rinkēviča vārdiem, ir, ka ES būtu jānoteic vismaz minimālais standarts, bet, jo plašāki un skaidrāki spēles noteikumi būs ES, jo labāk. "Visticamāk, tās būs rekomendācijas, nevis obligāti izpildāmi noteikumi," pieļauj ministrs.

Arī Igaunija ir noskaņota uz ES mēroga standartizētu risinājumu, un pašlaik notiek diskusijas par šādu dokumentu juridiskajiem aspektiem. "Ja ES nolems iet citā virzienā, mēs pārskatīsim mūsu iespējas," Dienai norāda Igaunijas Sociālo lietu ministrijas pārstāve Eva Lehtla. Vienlaikus Igaunija kopā ar pasaulē zināmo igauņu uzņēmumu Guardtime strādā pie iespējamā vakcīnas sertifikāta tehniskā risinājuma, kuru varētu izmantot gan valsts, gan pārrobežu līmenī. Savukārt Lietuvas Ārlietu ministrijas (ĀM) mediju centrā Dienai norāda, ka Lietuva šāda sertifikāta izmantošanu atbalstītu arī citiem, ne vien veselības mērķiem tikai tad, ja būs vienota pieeja ES līmenī gan par sertifikāta formu, gan tā lietošanas noteikumiem.

Tikmēr Eiropas transporta sektora politikas veidotāju diskusijās jautājums par Covid-19 vakcīnas pasi ceļošanas kontekstā līdz šim neesot skatīts, jo nozares lēmumi tiek balstīti uz pasaules un ES mēroga veselības jomas organizāciju ieteikumiem, Dienai apgalvo satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Ieteikumi gaidāmi, kad Eiropā lielākā sabiedrības daļa būs vakcinēta un varēs izvērtēt, cik veiksmīgi vakcinācija ierobežo vīrusa izplatību. "Arī pašlaik Latvijā noteiktie ieceļošanas drošības pasākumi ir balstīti uz epidemiologu ieteikumiem, kuriem sekosim arī turpmāk," piebilst ministrs un turpina: "Pašlaik iepazīstamies ar dažādiem starptautiskiem risinājumiem vienotiem drošības pasākumiem, lai varētu izvērtēt, kurš risinājums būtu piemērots Latvijas gadījumā. Bet pamatā ceļošanas iespējas noteiks epidemioloģiskā situācija."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas