Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vairāk nekā 70% skolēnu šogad plāno piedalīties Ēnu dienā

Ap 76% skolēnu plāno šogad, 5. aprīlī piedalīties Ēnu dienā, liecina izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja. Visvairāk aptaujāto savas profesijas izvēli plāno saistīt ar medicīnas nozari (20%), kā nākamās populārākās nozares norādot kultūru un mākslu (11%) un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT), kas interesē 10% aptaujas dalībnieku. Otrdien, 7. martā, sākas skolēnu pieteikšanās Ēnu dienai, kas norisināsies vairākās kārtās.

“Interesi par medicīnas nozari novērojam gadu no gada arī Ēnu dienā – anesteziologi, ķirurgi, zobārsti, arī ģenētiķi ir starp pieprasītākajām profesijām ēnotāju vidū. Mūsu mērķis savukārt ir skolēniem dot iespēju redzēt arī daudz citu profesiju, tādēļ šogad par Ēnu dienas  tēmu esam izvēlējušies “neredzamās profesijas” un ceram, ka skolēni uzzinās daudz jauna un dosies apskatīt arī tās profesijas, par kurām ikdienā pieejams mazāk informācijas,“ saka “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Pārliecinoši savu profesiju ir izvēlējušies vien 45% aptaujāto skolēnu, kamēr vairāk kā puse atzīst, ka par piemērotāko profesiju vēl domā, turklāt viena ceturtā daļa jeb 26% arī norāda, ka pašlaik tiem trūkst informācijas, lai izdarītu izvēli.

Kā liecina aptaujas dati, tieši izvēles izdarīšana par labu kādai konkrētai profesijai ir viens no diviem galvenajiem iemesliem, kāpēc skolēni piedalās Ēnu dienā. Kā otrs minēts iepazīšanās ar interesējoša uzņēmuma darba ikdienu un piedāvātajām iespējām.

“Šogad “Maxima Latvija” ir Ēnu dienu iedvesmotājs un ne velti. Jaunieši ir ikvienas nozares nākotnes vērtība - mūsu jauno profesionāļu paaudze, līdz ar to, ir ļoti būtiski parādīt to iespēju daudzveidību, ko piedāvā ikviens uzņēmums, tajā skaitā “Maxima Latvija”. Tieši “neredzamās profesijas” nereti ir tās, kas iedvesmo un ļauj izvēlēties par labu kādai no nozarēm. Lai gan mazumtirdzniecība šķiet visiem zināma un saprotama, patiesībā tā ietver sevī daudzas jo daudzas jomas, kurām šie jaunie profesionāļi ir ļoti nepieciešami, kā, piemēram, biznesa analītika, mārketings, pārtikas ražošana un vēl daudzas citas jomas, kuras ikdienā šķiet apslēptas zem vārda “mazumtirdzniecība”. Mēs no sirds aicinām jauniešus būt zinātkāriem un izmantot iespēju piedalīties Ēnu dienā, jo tas ļaus ieskatīties profesiju neredzamajā pusē, atklājot savai karjeras izaugsmei varbūt ko sen meklētu,” norāda “Maxima Latvija” personāla vadības direktore Inga Šeninga.

Izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” skolēnu karjeras aptaujā noskaidrotas arī skolēnu gaidas attiecībā uz atalgojuma apmēru pirmajā darba vietā. Vairums skolu jauniešu jeb 75% par atbilstošu sauc 500 – 1000 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas. Kā būtiskākos faktorus pirmās darba vietas izvēlei, skolēni nosaukuši – atalgojumu (60%), iespēju gūt pieredzi (54%) un elastīgu darba laiku (37%).

“Junior Achievement Latvia” skolēnu karjeras aptauja  tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 28. februārim, aptaujājot  2000  7. – 12. klašu skolēnus visā Latvijā.

Ēnu diena šogad notiks jau 22. reizi. Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

“Mūsdienu jaunieši izglītību iegūst laikā, kad straujās tehnoloģiju attīstības dēļ darba vide ātri mainās, un nākotnē var izveidoties profesijas, par kurām mums šodien vēl, iespējams, nav pat nojausmas. Tāpēc šajā situācijā ir svarīgi apzināties, kādas zināšanas un pamatprasmes nepieciešams apgūt, lai varētu pielāgoties mainīgajam tirgus pieprasījumam. Arvien nozīmīgāku lomu darba tirgus pieprasījuma kontekstā ieņem eksaktās un dabaszinātnes, kuras mācoties, jaunieši iegūst zināšanas, kas būs nepieciešamas nākotnes karjeras veidošanai, lai, balstoties uz spēcīgiem pamatiem, turpmākās dzīves laikā varētu pielāgoties mainīgajam darba tirgus pieprasījumam. Tāpēc šajā gadā aicinu īpašu uzmanību pievērst tieši šo jomu darba vietām,” saka Rīgas Tehniskās universitātes attīstības prorektors Artūrs Zeps.

Iepriekšējā Ēnu dienā 2022. gadā piedalījās 1827 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 6362 vakances. Pieprasītākās profesijas, ņemot vērā kopējo pieteikumu skaitu, skolēnu vidū bija programmētājs (206 pieteikumi), gaisa kuģa kapteinis, pilots (198), inspektors (181),  gaisa kuģa stjuarts (174), arhitekts (160), fizioterapeits (128), farmaceits (120) un ugunsdzēsējs, glābējs (101).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas